To je to što me zanima!

Kako je zombi uspio doći na vrhove glazbenih top ljestvica

Zahvaljujući crnom humoru, šarenilu kostima i halucinogenim tekstovima, lako ga je otpisati kao cirkusku atrakciju, ali njegova glazba daje pravu sliku stvari
Vidi originalni članak

Koliko je Hollywood odgovoran za popularnost neživih kanibala, toliko je Robert Bartleh Cummings (48), poznatiji kao Rob Zombie, kriv za njihovu vladavinu na glazbenim top listama. Na scenu je stupio sredinom '80-ih kao frontman alternativnog metal benda White Zombie, a slavu stekao početkom ’90-ih. Kao samostalni izvođač, snimio je pet studijskih, kompilacijskih i jedan album uživo, a prije deset godina karijeru uglavnom gradi kao cijenjeni redatelj horora. 

Njegove obrade prva dva dijela 'Noć vještica', klasika redatelja Johna Carpentera (65) oduševile su ljubitelje žanra. Film 'Vražji otpadnici' (2005.) pogotovo je dobro prošao kud publike i kritike, a Zombie, prvenstveno cijenjen kao entuzijast koji zna prenijeti atmosferu kultnih niskobudžetnih ostvarenja na veliko platno, iskoristio je svoj drugi talent da upotpuni sliku. Osim krvi koja teče u potocima u njegovim ostvarenjima sviraju evergrini poput 'Nights In White Satin' sastava The Moody Blues dok manijaci obavljaju svoj posao. 

No, ostavimo se filma i vratimo se na glazbu. Zadnjim albumom 'Venomous Rat Regeneration Vendor' (2013.) dokazao je zašto ga s pravom zovu najvećim zloduhom glazbene industrije. Obožavatelji navikli na njegov zvuk (mješavina electro-industriala, alternativnog metala, punka i hard- rocka) napokon su došli na svoje jer je Rob u posljednje vrijeme malo zapostavio muziku nauštrb filma. Neupućenima njegov svijet na prvu djeluje kao fantazmagorična vožnja u vlaku smrti. 

Zahvaljujući crnom humoru kojim mu obiluju spotovi, šarenilu kostima u kojima nastupa i tekstovima koje je lako zamijeniti za halucinogeno ludilo, lako ga je okarakterizirati kao cirkusku atrakciju koja fanovima daje potrebnu dozu straha i jeze. 

No, iza krinke svega navedenog krije se kritika potrošačke kulture, on analizira američke mitove i poput kakvog postapokaliptičnog kauboja nagovještava da ćemo brzo skončati ako nastavimo koračati ovim svijetom na način na koji to do sada radimo. 

Prema tome njegova glazba savršeno odgovara kao podloga za prvi hrvatski roman o neživima 'Zombie. hr' koji bez uljepšavanja govori što se dešava kad pređete crtu. Naime u djelu koje hrvatske radnike prikazuje kao monstrume željne sirova mesa nedostaje samo zvučna podloga koja bi upotpunila atmosferu, a Rob Zombie za to dođe kao naručen.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • živ je moskri umro nije 27.07.2013.

    pajdo sam zavrsio u "Havana baru" kara mi se zaglavila u njezinom cmaru plakala je zuta zbog mog kobasa izvadih na foru, pa srolah malo grasa cujem Mikrija kako na koki psuje mater na glavic je stavio polutku i kvoter ja sam baraba, mozes da me volis, mrzis - ali sve je to dzaba kad me kriza spopadne, kurva mi se dopadne mozda neko misli da su ove rime shit e taj moze sa klozeta da mi gricka kit' vozim "Ladu nivu", k'o mafija ruska pored mene "kalashnjikov",automatska pushka mazn'o sam od babe sto evra na foru hocu hasis,a ne vise od banane koru pokar'o sam dosta koza rakija mi kao boza doktorska je dijagnoza da mi treba veca doza prti do smrti

  • živ je moskri umro nije 27.07.2013.

    lepa si, lepa si i to svako tvrdi lizacu ti pi*** cak i kada smrdi obozavam u tvojim sisama da ronim uvek pun sam gudre, pandura se klonim kuliram, pushim 'marlboro' kratak i mek nisam ocekiv'o da se preda Ulemek cirkam cisti viski, a ne s koka kolom zato svako vece zavrsim pod stolom ljuti demonstranti probijaju kordone na 'minimal' furam moram da imam bombone kurvetine karam, moram da imam kurtone apoteka dobra mora da ima trodone mc Maus Mikri za rolanje maestro da znas samo kako rola - rasta brate sestro od silnoga gudranja ekipa je klonula non-stop prvi Shumaher, smorila je formula svaki zeldi od sabajle stavlja kajle Svarceneger - masa, Dzeki i Brus - sajle u mojoj salati rotkva i keleraba loco Moskri pajdoman - prljava baraba R.I.P. Moskri

  • gallaz 27.07.2013.

    bolje da ste naveli da je redatelj remake-a noci vjestica!

Komentiraj...
Vidi sve komentare