Obavijesti

Show

Komentari 3

Kako je zombi uspio doći na vrhove glazbenih top ljestvica

Kako je zombi uspio doći na vrhove glazbenih top ljestvica
9

Zahvaljujući crnom humoru, šarenilu kostima i halucinogenim tekstovima, lako ga je otpisati kao cirkusku atrakciju, ali njegova glazba daje pravu sliku stvari

VIDEO

Koliko je Hollywood odgovoran za popularnost neživih kanibala, toliko je Robert Bartleh Cummings (48), poznatiji kao Rob Zombie, kriv za njihovu vladavinu na glazbenim top listama. Na scenu je stupio sredinom '80-ih kao frontman alternativnog metal benda White Zombie, a slavu stekao početkom ’90-ih. Kao samostalni izvođač, snimio je pet studijskih, kompilacijskih i jedan album uživo, a prije deset godina karijeru uglavnom gradi kao cijenjeni redatelj horora. 

Njegove obrade prva dva dijela 'Noć vještica', klasika redatelja Johna Carpentera (65) oduševile su ljubitelje žanra. Film 'Vražji otpadnici' (2005.) pogotovo je dobro prošao kud publike i kritike, a Zombie, prvenstveno cijenjen kao entuzijast koji zna prenijeti atmosferu kultnih niskobudžetnih ostvarenja na veliko platno, iskoristio je svoj drugi talent da upotpuni sliku. Osim krvi koja teče u potocima u njegovim ostvarenjima sviraju evergrini poput 'Nights In White Satin' sastava The Moody Blues dok manijaci obavljaju svoj posao. 

No, ostavimo se filma i vratimo se na glazbu. Zadnjim albumom 'Venomous Rat Regeneration Vendor' (2013.) dokazao je zašto ga s pravom zovu najvećim zloduhom glazbene industrije. Obožavatelji navikli na njegov zvuk (mješavina electro-industriala, alternativnog metala, punka i hard- rocka) napokon su došli na svoje jer je Rob u posljednje vrijeme malo zapostavio muziku nauštrb filma. Neupućenima njegov svijet na prvu djeluje kao fantazmagorična vožnja u vlaku smrti. 

Zahvaljujući crnom humoru kojim mu obiluju spotovi, šarenilu kostima u kojima nastupa i tekstovima koje je lako zamijeniti za halucinogeno ludilo, lako ga je okarakterizirati kao cirkusku atrakciju koja fanovima daje potrebnu dozu straha i jeze. 

No, iza krinke svega navedenog krije se kritika potrošačke kulture, on analizira američke mitove i poput kakvog postapokaliptičnog kauboja nagovještava da ćemo brzo skončati ako nastavimo koračati ovim svijetom na način na koji to do sada radimo. 

Prema tome njegova glazba savršeno odgovara kao podloga za prvi hrvatski roman o neživima 'Zombie. hr' koji bez uljepšavanja govori što se dešava kad pređete crtu. Naime u djelu koje hrvatske radnike prikazuje kao monstrume željne sirova mesa nedostaje samo zvučna podloga koja bi upotpunila atmosferu, a Rob Zombie za to dođe kao naručen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'
VELIKO SLAVLJE

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'

Za svoj poseban dan Renata Lovrinčević Buljan je odjenula usku haljinu, a na zabavi imala je tortu i puhala svjećice. U jednom trenutku pridružila se i DJ-u pa zaplesala
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.