To je to što me zanima!

Kostadinka: 'Godine mi lete, nemam vremena ni starjeti'

Kostadinka Velkovska je s Borisom Dvornikom snimala 1990. ‘Neuništive’ u režiji Vladimira Tadeja te ga pamti kao ugodnog i duhovitog kolegu
Vidi originalni članak

Kao djevojčicu su me pozivali na radio. Pjevala sam i plesala, glumila, jako mi se sve to svidjelo. Poslije sam i u Makedonskom narodnom teatru igrala neke male uloge, kaže Kostadinka Velkovska (69) o počecima.

Glumica se sljedeći četvrtak proslaviti 50 godina umjetničkog djelovanja. U matičnom kazalištu Kerempuh će pjevati, glumiti, pozvati goste, a sve pod nazivom “50 godina s vama”.

- To je moja zahvala publici koja me podržava, bez nje ne bih postojala - kaže. Dodaje da je glumom fascinirana oduvijek. Djed joj je bio šef tehnike u Makedonskom narodnom teatru i imala je pristup kazalištu. Tamo je igrala prve, male uloge.

- Bila sam fascinirana i dramom, operom, baletom, sve mi je bilo čudesno – prisjeća se Kostadinka odrastanja u Skoplju.

Iako ih je obožavala, glumce, kaže, nije gnjavila. Gledala je u njih kao u Boga, bila joj je čast stajati s njima na hodniku, razmijeniti koju riječ, možda čak i sjesti blizu njih. Kad je došla u Zagreb na Akademiju, bila je izgubljena, preplašena.

Već kao studentica igrala je velike predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama, a kao stipendistica Teatra Marin Držić, nakon završetka Akademije, otišla je u Dubrovnik. Bila je sretna kad je kao mlada glumica počela igrati s Tonkom Lonzom, Perkom Kvrgićem, pokojnima Fabijanom Šovagovićem i Izetom Hajdarhodžićem... - Trebalo mi je vremena da shvatim kako sam postala dio tog svijeta - rekla je.

Tek kad se sebi potvrdila kao glumica, okrenula se drugoj velikoj ljubavi – glazbi. Počela je nastupati s Ladom Kos, Damirom Podkrajcem i Ladom Leskovarom. Prvi album s makedonskim pjesmama, u modernim aranžmanima, snimila je 1982., a objavljen je 1987. Već devet godina je u mirovini, ali ne miruje. Godine je, kaže, ne plaše.

– Tako su brzo proletjele, ne osjećam ih kao opterećenje. Donijele su mi veliko životno iskustvo, život koji nije bio ni lagan ni jednostavan. Nisam imala vremena niti se sad mogu opustiti. Kad me pitaju: ‘Kad ćeš ti ostarjeti?’, odgovaram da za to nemam vremena. Molim Boga da ta energija koju imam, ta vitalnost potraje što dulje – kaže glumica koja briljira kao Majka Tereza u “Svetici u tami”.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • riki1980 01.11.2018.

    legenda!? kako se lako troši ta riječ..

  • Trollaš_me 01.11.2018.

    Sad zamisli da prodaješ svaki dan 8 do 10h svoga vremena, i to kad si najodmorniji za novce s kojima jedva preživiš. Ti si barem imala život

  • pero2465 01.11.2018.

    pa dobro se držiš stara moja..

Komentiraj...
Vidi sve komentare