To je to što me zanima!

Kusturici oduzimaju nagradu: 'Umjetničko djelo ne može se odvojiti od tih vrijednosti...'

Osnivač češkog filmskog festivala zaključio je da redatelj ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti te kriterije da bude nagrađen. Inicijativa je ekspresno naišla na plodno tlo i filmski festival nagradu povlači
Vidi originalni članak

Osnivač češkog filmskog festivala Febiofest, Fero Fenič (70) zatražio je da se redatelju Emiru Kusturici (67) zbog podrške Rusiji oduzme nagrada Febiofesta. Dobio ju je 2017. godine za doprinos svjetskoj kinematografiji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Fenič je izjavio kako je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu jer se, kako je rekao, već tada redatelj divio totalitarnim vođama. Dodao je i kako smatra da Emir ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti te kriterije da bude nagrađen, unatoč talentu za filmsko djelovanje.

- To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival poslije Plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može se odvojiti od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sad opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu oduzmu - izjavio je.

Feničev prijedlog o oduzimanje počasne nagrade prihvatio je i aktualni direktor festivala, Kamil Spačil. Priopćio je da pozdravlja inicijativu te je potvrdio da će nagrada Kusturici biti oduzeta u najkraćem mogućem roku, javlja češka agencija ČTK.

GLUMAC IMA RUSKO DRŽAVLJANSTVO Putinov prijatelj Steven Seagal o sukobu Rusije i Ukrajine: Obje zemlje gledam kao jednu obitelj

Podsjetimo, Emir je nedavno prihvatio ponudu ruskog ministra obrane, Sergeja Šojgua (66) da preuzme funkciju glavnog direktora Središnjeg akademskog kazališta ruske vojske.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Car Mrgud 01.03.2022.

    Nemanja i imanja...nemanja nema baš preveć pameti, ali zato imanja preveć gluposti...

  • 01.03.2022.

    I ovo je poseban slučaj izdajice svoga naroda. Nikad se od tog neće oprati.

  • Baba Ljaga 01.03.2022.

    Nema više Emira Kusturice, ima samo Nemanje Krivokapića, a taj nema nikakvu nagradu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare