To je to što me zanima!

Mora se udati: Husrev-paša je novi suprug sultanije Hatidže

Hatidže poludi kad joj Gulfem prenese vijest da je brat sultan prisiljava na brak s njoj još nepoznatim pašom. Svima prijeti da vjenčanja neće biti jer će radije umrijeti
Vidi originalni članak

Sultanija Hatidže odbila je predati državi Ibrahimovo zlato. S obzirom da se već nekoliko puta oglušila na Sulejmanove naredbe, sultan odluči stati na kraj njezinim hirovima i udati je za najprikladnijeg čovjeka u Carstvu – Husrev-pašu! Gledatelji RTL Televizije večeras će u 21 sat u novoj epizodi „Sulejmana Veličanstvenog“ moći doznati tko je ovaj cijenjeni vezir. Sultanija Hatidže poludi kad joj Gulfem prenese vijest da je brat sultan prisiljava na brak s njoj još nepoznatim pašom.

Svima prijeti da vjenčanja neće biti, kao i da će radije umrijeti nego udati se protiv svoje volje za sultanovog novog vezira i člana Divana, Husrev-pašu. S obzirom da su povjesničari zabilježili kako su čak dvojica Husrev-paše ušli u Divan Osmanskog carstva, možemo pretpostaviti da se Hatidže udala za Gazi Husrev-pašu (1480.-1541.), rumelijskog bega i jednog od najsposobnijih vojnih stratega koji se smatra i najznačajnijim namjesnikom osmanske Bosne. Husrev-paša rođen je u Rumeliji 1480., od oca Bošnjaka iz Trebinja i majke kćeri sultana Bajazida II. Nakon osvajanja Beograda 1521. Husrev-beg dobiva počasni naziv Gazi (junak), te biva imenovan bosanskim sandžak-begom.

S tim zvanjem ratovao je po hrvatskim i mletačkim krajevima sve do 1534., a osim vojnih uspjeha, Husrev-beg je imao ogroman utjecaj na razvoj Bosne, naročito grada Sarajeva u kojem je obnovio Carevu džamiju i izgradio čuvenu Gazi Husrev-begovu džamiju, biblioteku, medresu, sahat-kulu, bolnicu i mnoge druge poznate zgrade. Izgubio je život u bici u Crnoj Gori 1541. godine. Njegovo tijelo je sahranjeno u haremu njegove džamije u Sarajevu.

Husrev-pašu tumači turski glumac Luran Ahmeti, koji je imao zapažene uloge i u poznatim filmovima poput „Bal-can-can“ (2005.) s Brankom Đurićem i Jelisavetom Sablić te američkom hitu „96 sati: Istanbul“ (2012.) s Liamom Neesonom i Famke Janssen. U večerašnjoj epizodi vidjet ćemo kako Rustem širi glasine da se Esmahan potajno sastaje s Bali-begom. Sultanija Šah zabrine se zbog tračeva i pozove kćer na red, no promijeni mišljenje čim dozna da su se zbog istih glasina uzrujale i princeza Mihrimah i sultanija Hurem pa odluči kaos u sultanovu haremu okrenuti u svoju korist.

Pod utjecajem podmuklog Rustema, princ Mustafa ogluši se na očeve naredbe i time svoju sudbinu stavlja u Sulejmanove ruke.  Hoće li Hatidže uistinu dignuti ruke na sebe?

Prekipjelo mu je: Sulejman će sestru Hatidže kazniti udajom

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Black Daisy 20.09.2013.

    Prestala gledati , nekako mi više nije zanimljivo . :-(

  • Klinkica 20.09.2013.

    Ma otkako joj je Ibrahim umro poludjela je, a s njim je i serija otisla kvragu.

  • peter_1 19.09.2013.

    ovo se ne može propustiti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare