To je to što me zanima!

Muzej odaje počast Kubrickovu djelu '2001: Odiseja u svemiru'

U National Air and Space Museumu u SAD-u fanovi djela Stanleyja Kubricka moći će prošetati sobom u kojoj doktor Bowman na kraju filma stari prije ponovnog rođenja
Vidi originalni članak

Ljubitelja znanstvene fantastike uskoro će moći ući u reprodukciju spavaće sobe iz filma '2001.: Odiseja u svemiru', izložene u Washingtonu povodom 50. obljetnice početka prikazivanja remek-djela Stanleyja Kubricka.

Posjetitelji National Air and Space Museuma u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država mogu prošetati tom prostorijom veličine 8 x 10 metara, u kojoj na kraju filma doktor David Bowman stari prije ponovnog rođenja. Namještena identično, samo bez crnog monolita, reprodukcija impresionira napadnom svjetlošću kakvu je Kubrick prenio na film.

KUBRICK MUČITELJ 'Isijavanje' je jeziv film, ali na snimanju je bilo još jezivije

Sa snimanja filma '2001: Odiseja u svemiru' 1968.

- Posjetitelji će moći uživati u fizičkom okolišu oko izloženih predmeta, krevetu, stolcima, slikama i skulpturama - objašnjava Martin Collins, kustos muzeja. Kubricku je bilo važno da svjetlost ne dolazi od projektora nego da je integrirana u samu scenu, kaže Collins, objašnjavajući intenzitet koji nudi soba neoklasicističkog stila.

Instalacijom koja pruža iluziju realizma britanskog umjetnika Simona Bircha, muzej odaje počast Kubrickovu djelu, smatranom jednim od najvećih filmova u povijesti filma.

Prije 'Ratova zvijezda' ili 'Blade Runnera' američki redatelj revolucionirao je znanstvenu fantastiku dugometražnim filmom čiji scenarij uz Kubricka potpisuje i britanski pisac Arthur C. Clarke. Počevši s prikazivanjem u travnju 1968. u SAD-u, '2001.: Odiseja u svemiru' obilježila je svoje vrijeme filozofskim osvrtom na teme poput osvajanja svemira i razvoja ljudske vrste.

Izložba je otvorena od 8. travnja do 28. svibnja.

NJIHOV DAN Zvijezde su se posložile: Dijele rođendan, ali i bogate karijere

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Odvjetnik diniMal 11.04.2018.

    Od ovoga je i Michael Bay bolji redatelj

  • Smogovac_2 09.04.2018.

    I dan danas tom filmu nema zamjerke. Za razliku od ostalih filmova te tematike iz tog doba filmski trikovi, modeli, simulacije bestežinskog stanja, simulacija kola za umjetnu gravitaciju, prognoza singulariteta i osamostaljenja komjutera HAL 9000 (začetak umjetne inteligencije) su odlično izvedeni i ne zaostaju za današnjom produkcijom koja to rješava kompjuterskim programima. Najbolji i zapravo kultni film za sve ljubitelje SF žanra. Film koji je postavio puno pitanja i dao puno mogućih odgovora prije 50 godina, godinu dana prije spuštanja na Mjesec. Jedino je loša posljedica ovog filma što u usporedbi s Odisejom čak i zasebno vrlo dobri filmovi postaju smiješno loši jer je ovaj film podignuo ljestvicu toliko da je teško, ako ne i nemoguće, učiniti nešto bolje ili na istom nivou.

  • Poison Ivy † 09.04.2018.

    Najgluplji film svih vremena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare