To je to što me zanima!

Nataša i Joško Lokas uživali su na prvom urbanom pikniku

O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti u Velvetu su razgovarale Paola Orlić i Vlatka Kolarović s brojnim okupljenim gostima
Vidi originalni članak

Dokoličarenje je danas ultimativni luksuz i baš zato je tim iz kultnog kafića i galerije Velvet odlučio potkraj travnja organizirati prvi zagrebački urbani piknik. Ideja urbanog piknika u formi galerijskog dokoličarenja rođena je još prije nekoliko godina na relaciji Pula - Bruxelles kada je kustosica Paola Orlić po prvi put takav piknik organizirala u pulskoj galeriji Makina. Pretvarajući galerijski prostor u pseudo-livadu, pulskoj je publici, ugodno smještenoj između mirisnih grmova cvijeća i aromatičnog bilja predstavljen koncept inverzije forme vernissagea kada su hrana i piće pretvoreni u glavni medij komunikacije kreativnih ideja.

Tematski interpretirani i predstavljeni na način koji nudi puno više od doslovnosti utaživanja žeđi i gladi, publika je iz pasivnih receptora postala aktivni participant socijalnog eksperimenta tzv. novog urbanog dokoličarenja. U četvrtak je u večernjim satima priliku za kreativnom razmjenom ideja, hrane i pića imala zagrebačka publika. Za tu priliku slikar i cvjećar Saša Šekoranja pretvorio je urbani dio grada u rascvjetalu žutu livadu na kojoj su uzvanici mogli uživati u kulinarskim i vinskim delicijama. U pikniku su uživali mnogobrojni poznati Hrvati poput Vande Winter, Petre Kurtele, Nataše Janjić Lokas i Joška Lokasa, Hloverke Novak Srzić, Lovra Pogorelića, Kristine Krepele i brojnih drugih. 

O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti razgovarale su Paola Orlić i Vlatka Kolarović s brojnim okupljenim gostima, a svoje sjajne kulinarske i vinske specijalitete te ideju uživanja kroz okuse i mirise predstavili su poznati istarski masterchefovi i maslinari. Kakav okus imaju tratinčice i ljubičice u hrani? Kako se osjećaji prevode u okuse ili hranom evociraju pojedina stanja i sjećanja? Na koji se način prirodni godišnji ciklusi odražavaju u suvremenim kulinarskim eksperimentima, otkrila je poznata istarska Masterchef(ica) Doris Cerin.

U Velvetu su nastupili i ponudili  na kušanje svoje proizvode brojni drugi; maslinarka Nicoletta Balija, jedini hrvatski proizvođač šafrana Alessandro Candotti, a kušali su se kozji sirevi Aleša Winklera iz Stancije Kumparička i vina Pilato I obitelji Skaramuča. Istarskoj gastro ekipi pridružilaise  dizajnerica, ilustratorica, kuharica BooBoo Tannenbaum s piknik pitama za podizanje razine serotonina te raznim pripadajućim crtarijama bez kojih ne možete otići doma.

Urbani piknik pokušao je izvući i ono najbolje iz nas: vratiti izgubljeno vrijeme u kojem smo se znali družiti bez žurbe, a u hrani uživali polako. I tako kultivirati plemenitu dokolicu iz koje se rađaju najsjajnije ideje.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • paradigma_1 28.04.2013.

    njima se dogodila ljubav

  • Hasenfefer 27.04.2013.

    kaj su jeli na pikniku? jel bilo kaj pikantno?

  • Bovary 27.04.2013.

    Joško Lokas je smeće od čovjeka

Komentiraj...
Vidi sve komentare