Obavijesti

Show

Komentari 5

Nataša i Joško Lokas uživali su na prvom urbanom pikniku

Nataša i Joško Lokas uživali su na prvom urbanom pikniku
19

O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti u Velvetu su razgovarale Paola Orlić i Vlatka Kolarović s brojnim okupljenim gostima

VIDEO

Dokoličarenje je danas ultimativni luksuz i baš zato je tim iz kultnog kafića i galerije Velvet odlučio potkraj travnja organizirati prvi zagrebački urbani piknik. Ideja urbanog piknika u formi galerijskog dokoličarenja rođena je još prije nekoliko godina na relaciji Pula - Bruxelles kada je kustosica Paola Orlić po prvi put takav piknik organizirala u pulskoj galeriji Makina. Pretvarajući galerijski prostor u pseudo-livadu, pulskoj je publici, ugodno smještenoj između mirisnih grmova cvijeća i aromatičnog bilja predstavljen koncept inverzije forme vernissagea kada su hrana i piće pretvoreni u glavni medij komunikacije kreativnih ideja.

Tematski interpretirani i predstavljeni na način koji nudi puno više od doslovnosti utaživanja žeđi i gladi, publika je iz pasivnih receptora postala aktivni participant socijalnog eksperimenta tzv. novog urbanog dokoličarenja. U četvrtak je u večernjim satima priliku za kreativnom razmjenom ideja, hrane i pića imala zagrebačka publika. Za tu priliku slikar i cvjećar Saša Šekoranja pretvorio je urbani dio grada u rascvjetalu žutu livadu na kojoj su uzvanici mogli uživati u kulinarskim i vinskim delicijama. U pikniku su uživali mnogobrojni poznati Hrvati poput Vande Winter, Petre Kurtele, Nataše Janjić Lokas i Joška Lokasa, Hloverke Novak Srzić, Lovra Pogorelića, Kristine Krepele i brojnih drugih. 

O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti razgovarale su Paola Orlić i Vlatka Kolarović s brojnim okupljenim gostima, a svoje sjajne kulinarske i vinske specijalitete te ideju uživanja kroz okuse i mirise predstavili su poznati istarski masterchefovi i maslinari. Kakav okus imaju tratinčice i ljubičice u hrani? Kako se osjećaji prevode u okuse ili hranom evociraju pojedina stanja i sjećanja? Na koji se način prirodni godišnji ciklusi odražavaju u suvremenim kulinarskim eksperimentima, otkrila je poznata istarska Masterchef(ica) Doris Cerin.

U Velvetu su nastupili i ponudili  na kušanje svoje proizvode brojni drugi; maslinarka Nicoletta Balija, jedini hrvatski proizvođač šafrana Alessandro Candotti, a kušali su se kozji sirevi Aleša Winklera iz Stancije Kumparička i vina Pilato I obitelji Skaramuča. Istarskoj gastro ekipi pridružilaise  dizajnerica, ilustratorica, kuharica BooBoo Tannenbaum s piknik pitama za podizanje razine serotonina te raznim pripadajućim crtarijama bez kojih ne možete otići doma.

Urbani piknik pokušao je izvući i ono najbolje iz nas: vratiti izgubljeno vrijeme u kojem smo se znali družiti bez žurbe, a u hrani uživali polako. I tako kultivirati plemenitu dokolicu iz koje se rađaju najsjajnije ideje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu
Netflixova glumica preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova glumica preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je