To je to što me zanima!

Nisam očekivao takav uspjeh, ovo je ravno dobitku jackpota

Film koji progovara o netrpeljivosti i različitosti, ali i o ljubavi, kao da je unaprijed nagovijestio neko novo crno vrijeme u hrvatskoj kulturi, ali i političkoj stvarnosti
Vidi originalni članak

Film ovdje razumiju jednako kao i kod nas ili u Poljskoj, Belgiji ili Italiji. Svi imaju svoje Srbe i Hrvate, svi imaju nekoga tko im je za sve kriv, nekoga koga mrze a priori, posebno sad kad SAD ima Trumpa, kaže redatelj filma “Ustav Republike Hrvatske” Rajko Grlić (70).

Njegov je film prikazan na sveučilištu Harvard gdje je pokupio ovacije, a najveća je vijest kako će se “Ustav” prikazivati i u kinima diljem SAD-a.

- Imati europski film u američkim kinima danas je ravno dobitku jackpota. Ovdašnje kino prikazivanje počinje 28. 2. u Los Angelesu i vjerojatno San Franciscu. U New Yorku je premijera 2. 3. u Lincoln centru, gdje će film i igrati. Nakon toga planiraju prikazivati film u Bostonu, Chicagu i drugim gradovima - kaže redatelj koji je u projekt vjerovao, no i sam je iznenađen golemim uspjehom filma. Rajko Grlić već godinama predaje film u Sjedinjenim Američkim Državama, a njegovi ga studenti jako vole i cijene.

- Ja sam Ohio Eminent Scholar na Sveučilištu Ohio. Držim Master Class iz filmske režije. Svakih nekoliko godina izaberem nekoliko postdiplomskih studenata s kojima radim njihove završne filmove - objašnjava Grlić i napominje kako je “Ustav” njegov četvrti film prikazan na Harvardu.

Posebno je ponosan na to što mu prilaze studenti i žele razgovarati o njegovu filmu.

- Ne stide se svojeg profesora, a to nije mala stvar - kaže Grlić koji je na scenariju prije nekoliko godina radio s piscem Antom Tomićem (47). Film koji progovara o netrpeljivosti i različitosti, ali i o ljubavi, kao da je unaprijed nagovijestio neko novo crno vrijeme u Hrvatskoj kulturi, ali i političkoj stvarnosti.

- Lako je sad, kad je Hrvatska zaglibila u blatu svoje, ne tako svijetle, prošlosti govoriti što smo naslućivali ili ne. Nama se samo činilo da će se devedesete ponoviti i pomislili smo da to zaslužuje film. Raspirivanje mržnje najkraći je put do vlasti. A Hrvatskoj zaista ne ide dobro. Školovani odlaze, pomoću polupismenih se održava vlast - kaže redatelj, koji je “kod kuće” očekivao da će film popljuvati ili barem ignorirati, no publika je, uglavnom, oduševljena.

“Ustav” je nedavno u Luksemburgu dobio 30. nagradu, no Grlić je skroman kad je o priznanjima riječ.

- Moj profesor Klos je govorio: ‘Kad dobijete nagradu, ljubazno je primite, najiskrenije zahvalite i odmah, već sutra ujutro, zaboravite’. Ja tome još dodajem - one gode egu i pomažu filmu - kaže redatelj koji sam sebi priželjkuje zdravlje, veselje i možda još jedan film.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • crazy mind 09.11.2017.

    dobar film

  • Tigar 74 09.11.2017.

    Tipičan jugonostalgičarski režiser. Filmovi sa klasičnom tematikom: što više erotike, ispraznih dijaloga... uz bogat budžet..

  • Iskrivljena antena 09.11.2017.

    Tko se slaže da mu ga ovaj uvali

Komentiraj...
Vidi sve komentare