Obavijesti

Show

Komentari 4

Nisam očekivao takav uspjeh, ovo je ravno dobitku jackpota

Nisam očekivao takav uspjeh, ovo je ravno dobitku jackpota
4

Film koji progovara o netrpeljivosti i različitosti, ali i o ljubavi, kao da je unaprijed nagovijestio neko novo crno vrijeme u hrvatskoj kulturi, ali i političkoj stvarnosti

VIDEO

Film ovdje razumiju jednako kao i kod nas ili u Poljskoj, Belgiji ili Italiji. Svi imaju svoje Srbe i Hrvate, svi imaju nekoga tko im je za sve kriv, nekoga koga mrze a priori, posebno sad kad SAD ima Trumpa, kaže redatelj filma “Ustav Republike Hrvatske” Rajko Grlić (70).

Njegov je film prikazan na sveučilištu Harvard gdje je pokupio ovacije, a najveća je vijest kako će se “Ustav” prikazivati i u kinima diljem SAD-a.

- Imati europski film u američkim kinima danas je ravno dobitku jackpota. Ovdašnje kino prikazivanje počinje 28. 2. u Los Angelesu i vjerojatno San Franciscu. U New Yorku je premijera 2. 3. u Lincoln centru, gdje će film i igrati. Nakon toga planiraju prikazivati film u Bostonu, Chicagu i drugim gradovima - kaže redatelj koji je u projekt vjerovao, no i sam je iznenađen golemim uspjehom filma. Rajko Grlić već godinama predaje film u Sjedinjenim Američkim Državama, a njegovi ga studenti jako vole i cijene.

- Ja sam Ohio Eminent Scholar na Sveučilištu Ohio. Držim Master Class iz filmske režije. Svakih nekoliko godina izaberem nekoliko postdiplomskih studenata s kojima radim njihove završne filmove - objašnjava Grlić i napominje kako je “Ustav” njegov četvrti film prikazan na Harvardu.

Posebno je ponosan na to što mu prilaze studenti i žele razgovarati o njegovu filmu.

- Ne stide se svojeg profesora, a to nije mala stvar - kaže Grlić koji je na scenariju prije nekoliko godina radio s piscem Antom Tomićem (47). Film koji progovara o netrpeljivosti i različitosti, ali i o ljubavi, kao da je unaprijed nagovijestio neko novo crno vrijeme u Hrvatskoj kulturi, ali i političkoj stvarnosti.

- Lako je sad, kad je Hrvatska zaglibila u blatu svoje, ne tako svijetle, prošlosti govoriti što smo naslućivali ili ne. Nama se samo činilo da će se devedesete ponoviti i pomislili smo da to zaslužuje film. Raspirivanje mržnje najkraći je put do vlasti. A Hrvatskoj zaista ne ide dobro. Školovani odlaze, pomoću polupismenih se održava vlast - kaže redatelj, koji je “kod kuće” očekivao da će film popljuvati ili barem ignorirati, no publika je, uglavnom, oduševljena.

“Ustav” je nedavno u Luksemburgu dobio 30. nagradu, no Grlić je skroman kad je o priznanjima riječ.

- Moj profesor Klos je govorio: ‘Kad dobijete nagradu, ljubazno je primite, najiskrenije zahvalite i odmah, već sutra ujutro, zaboravite’. Ja tome još dodajem - one gode egu i pomažu filmu - kaže redatelj koji sam sebi priželjkuje zdravlje, veselje i možda još jedan film.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane