To je to što me zanima!

Od 3. rujna posjetite peti Festival svjetske književnosti

Od 3. do 9. rujna održava se peti po redu Festival svjetske književnosti. Festival će se svečano otvoriti s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti Danielom Kehlmannom.
Vidi originalni članak

Festival svjetske književnosti ove 2017. godine održava se već peti put. Od prve godine, 2013., Festival svjetske književnosti zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Od početka je Festival spajao i spaja hrvatske likovne umjetnike, glazbenike i sve druge umjetnike, te početkom kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene.

Festival će se svečano otvoriti 3. rujna u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta Danielom Kehlmannom, a s njim ćemo razgovarati o književnosti i njegovu novom kratkom romanu Trebao si otići. Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth. Od važnih pisaca izdvajamo u Hrvatskoj omiljeni spisateljski par supružnike Ritu Monaldi i Francesca Sortija, koji će ove godine otvoriti splitski dio Festivala predstavljanjem romana Smrt poput mene.

Prošle godine Festival svjetske književnosti prvi se put paralelno održavao i u Zagrebu i Splitu, a ove godine nastavlja se s tom itekako dobrom praksom, pa u Split također u sedam dana dovodimo najbolje domaće i inozemne autore.

Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze nam gosti iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Finske, Španjolske (čak troje autora), Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert dvoje veličanstvenih umjetnika, Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, autorice niza uspješnih projekata poput Catch-Pop Stringa, Sormeh, Madame Baheux, autorice glazbe za kazalište, posljednja je za predstavu Zrenjanin u režiji Borisa Liješevića i tekstu Igora Štiksa, koja je prošle godine s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem, baš u Hrvatskoj, u Hotelu Balatura započela novi projekt koji će se predstaviti na Festivalu svjetske književnosti.

Filmski program ove godine bit će posebno zanimljiv i drugačiji jer zahvaljujući Goethe-Institutu dovodimo niz filmova, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu, te će publika u Kinu Europa i splitskoj kinoteci Zlatna vrata imati prigodu pogledati ovaj jedinstveni program, o kojemu će nešto više reći kolegica Snježana Božin iz Goethe-Instituta.

Također naglašavamo plodnu suradnju Festivala s hrvatskim PEN centrom koji nam dovodi pjesnike iz Italije i Portugala. O tom programu će nešto više reći njegov idejni začetnik i predsjednik hrvatskog PEN centra Tomislav Bajsić.

Sve ovo i još mnogo toga kreće u Zagrebu 3. rujna u prostorima Kina Europa, Knjižnice Bogdana Ogrizovića i Studija Moderne galerije „Josip Račić“, i još nekim prostorima, ali o tome više na drugoj konferenciji za novinare 28. 8.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare