To je to što me zanima!

Okršaj: Neustrašivi kaskaderi su se tukli pod morem na Krku

RADIONICA Darko Tuškan, kaskader koji iza sebe ima više od 300 filmova, u Njivicama na Krku obučavao je kaskadere iz cijelog svijeta
Vidi originalni članak

Opasne filmske scene u organizaciji Strukovne udruge Hrvatskoga kaskaderskog društva mogle su se vidjeti jučer u uvalici ispred Plave terase u kampu Njivice na Krku.

Radionicu je vodio Darko Tuškan, poznati kaskader koji iza sebe ima više od 300 snimljenih filmova, poput 'Matrixa' u kojem je mijenjao Keanua Reevesa, zatim je bio kaskader u 'Nemogućoj misiji', u kojoj je glumio s Tomom Cruiseom, kao i Jeanom Claudeom van Dammeom u 'Uličnom borcu te Jackiejem Chanom u 'Dobričini'.

Na obali i pod morem: Kaskaderi su vježbali pod morem, što je izrazito zahtjevno
 

- Radi se o profesionalnoj radionici namijenjenoj obučavanju kaskadera iz cijelog svijeta, u kojoj ih učimo o radu u vodi i na vodi, što je samo po sebi jako rizično. Cilj je podići stručnost kaskadera te dobiti profesionalan odnos rada na setu ljudi koji već imaju iskustvo u tom poslu - kaže kaskader Toni Bobeta, koji je radio na velikim projektima poput 'Igre prijestolja', 'Renegadea', 'Kraljevstva nebeskog'...

Mnogo odricanja

Dodaje kako kaskaderski posao podrazumijeva mnoga odricanja poput 12-16 sati snimanja na dan te cjeloživotne edukacije


Opasne scene: Darko Tuškan pokazuje kaskaderima zahvat

- U ovom poslu je jako bitno iskustvo i timski rad s kolegama, ljudima koje ne vidite, koji su iza seta, a kojima nerijetko stavljate život u ruke. Zbog toga je bitna komunikacija, temeljito planiranje i priprema, kako složenih tako i jednostavnijih scena - ističe kaskader Toni.

Uče cijeli život

Trenutačno je na setu u Njivicama desetak kaskadera iz Austrije, Italije, Finske, V. Britanije, Australije i Hrvatske, a za njihovu sigurnost brine se Nemo Adria Rescue tj. team specijalističkih ronioca pri uredu za upravljanje u hitnim situacijama.

Scene tučnjave: Kaskaderi su uvježbavali razne akcijske scene u Njivicama

- Mi osiguravamo sigurnost kaskadera u protokolima pod vodom - potvrđuje Rene Cipovac, čiji tim u deset godina rada nije imao niti jedan incident, a nositelji su medalje grada Zagreba za svoj rad u slavonskim poplavama 2014. godine. Boreta dodaje da ova radionica ne bi bila moguća bez Ronilačkoga kluba Pelagos iz Njivica, grada Krka, European stunt school te HAVC-a.

Radionicu je vodio iskusni kaskader Darko Tuškan koji je mijenjao Keanua Reevesa u “Matrixu” te glumio s Tomom cruiseom

Za one koji žele postati kaskaderi kontaktira se Hrvatsko kaskadersko društvo (HKD).

- Kaskaderski posao nije za svakoga i nije lagan. Znanje se cijeli život usavršava i unapređuje, održava i pazi na psihofizičku spremu - zaključio je kaskader Bobeta.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • komentator__Luka 05.07.2017.

    Došao Spilberg u Crnu goru da snima film i sakupio on statiste crnogorce za film i kaze jednom: "Idi lezi tamo pod ono drvo pravi se mrtav" Kaze drugom: "Ti idi pod ono drugo drvo lezi i pravi se mrtav" Kaze trecem ti lezi tamo na livadu izmedju njih i pravi se mrtav, kad ce mu Crnogorac: "A imali tamo ladovine?" Spilberg: "Nema" Crnogorac:"Pa nisam ti ja kaskader"

Komentiraj...
Vidi sve komentare