To je to što me zanima!

Otišla još jedna legenda: Gene Wilder umro je u 84. godini

U svojem domu u Stamfordu, od posljedica Alzheimerove bolesti, umro je Gene Wilder. Veliki komičarski genij ostavio nas je u svojoj 84. godini, s legendarnom kolekcijom komedija
Vidi originalni članak

Nešto više od mjesec dana nakon svojeg 83. rođendana napustio nas je jedan od najvećih komičarskih genija 20. stoljeća. U svojem domu u Connecticutu, od posljedica Alzheimerove bolesti, umro je Gene Wilder.

Legendarni komičar započeo je svoju karijeru davne 1967. godine s ulogom u filmu 'Bonnie i Clyde', no javnost ga je primijetila naredne godine, kada je dobio svoju prvu glavnu ulogu u filmu 'Producenti'. Za tu je ulogu primio i svoju prvu nominaciju za Oscara.

Njegova se karijera nastavila kroz '70. godine, uz nekoliko kolaboracija s velikim Melom Brooksom, od kojih ćemo se svi rado sjećati 'Vrućih sedla' te komedije 'Mladi Frankenstein', za koju je dobio svoju drugu nominaciju za Oscara. 1971. je glumio u svojoj najzapamćenijoj ulozi, onoj Willyja Wonke u filmu 'Willy Wonka i tvornica čokolade'.

Kroz drugi dio sedamdesetih i cijele osamdesete glumio u nekoliko navrata s Richardom Pryorom, u komedijama koje su bile vrlo dobro primljene, premda ne osobito uspješne u kinima. Tada je režirao komediju 'Žena u crvenom' iz 1984. godine, koja je postala najuspješniji film kojeg je režirao.

Kroz devedesete se fokusirao više na televiziju i na pisanje svojih memoara, da bi početkom dvijetisućitih u poodmakloj starosti odustao od glume.

Wildera će se mnogi sjećati kao osobe koja je cijeli svoj život slijedila 'zlatno pravilo' - ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se prema tebi ponašaju - i kao komičara koji nas je nasmijavao gotovo 50 godina.

Od ikone komedije opraštaju se i mnogi njegovi kolege, prijatelji i suradnici. 

- Bio je jedan od najvećih. Svaki film koji smo zajedno napravili blagoslovio je svojom čarolijom, a i mene svojim prijateljstvom - napisao je Mel Brooks na Twitteru. 

Glumac Russell Crowe napisao je što je njemu značio Wilder. 

Basist Red Hot Chili Peppersa, Flea, napisao je: 'Gene Wilder, volim te svim svojim srcem', a od komičara se oprostio i Stephen Fry koji mu je zahvalio na 'satima sreće'. 

 

 

 

- Bio je jedna od najsmješnijih i najsimpatičnijih energija koje su poprimile ljudski oblik. Ako postoji raj, on sigurno ima Zlatnu kartu - napisao je Jim Carrey. 

 

Idi na 24sata

Komentari 98

  • kabrit 30.08.2016.

    kvalitetan glumac, lijepe godine, sretno ma gdje otišao

  • 30.08.2016.

    najbolji film od njega mislim da je "niti ne vidim,niti ne čujem"

  • boris1987 30.08.2016.

    Legenda...R.I.P.

Komentiraj...
Vidi sve komentare