To je to što me zanima!

Performer je pojeo 800 tisuća kn vrijednu instalaciju banane

Umjetnička galerija Perrotin u petak je objavila kako je prodala tri verzije instalacije s bananom za najmanje 800 tisuća kuna, pokrenuvši kontroverzu u umjetničkom svijetu
Vidi originalni članak

Umjetničku instalaciju vrijednu 120 tisuća dolara (oko 800 tisuća kuna), koja se sastoji od banane zalijepljene ljepljivom trakom za zid, u subotu je na izložbi Art Basel Miami pojeo performer. 

Umjetnik David Datuna na Instagramu je podijelio svoj performans nazvan 'Gladni umjetnik'. Na snimci se približava instalaciji, skida bananu sa zida i jede je, okružen začuđenim posjetiteljima izložbe. 

'Volim umjetnost Maurizija Catellana i jako mi se sviđa ova instalacija. Vrlo je ukusna', napisao je Datuna o djelu talijanskog umjetnika. 

PLATI PA PLAČI Za sliku dao više od 7 mil. kn pa mu se razrezala pred očima

Catellan je najpoznatiji po zlatnoj zahodskoj školjci koju je u sklopu svoje izložbe 'America' postavio u njujorškom muzeju Guggenheim.

U potpunosti upotrebljiva školjka s 18 karata zlata kasnije je ukradena u Londonu. 

Umjetnička galerija Perrotin u petak je objavila kako je prodala tri verzije instalacije s bananom za najmanje 120 tisuća dolara, pokrenuvši kontroverzu u umjetničkom svijetu. 

- On nije uništio umjetničko djelo. Banana je ideja - kazao je glasnogovornik galerije Lucien Terras

Dodao je da su kupci tog djela dobili certifikat autentičnosti, što im je dalo vlasništvo nad idejom, a da se banane i trebaju mijenjati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Borna.2 09.12.2019.

    Unazad nekoliko desteljeća umjestnost kao i visoka moda služe ponajprije za pranje novca, izbjeganje plaćanja poreza i osale kriminalne aktivnosti.

  • bedak11 08.12.2019.

    Ne, nije. Pojeo je par kuna vrijednu bananu.

  • Don Promillo 08.12.2019.

    Zaustavite zemlju, silazim

Komentiraj...
Vidi sve komentare