Show

Komentari 8

Za sliku dao više od 7 mil. kn pa mu se razrezala pred očima

Za sliku dao više od 7 mil. kn pa mu se razrezala  pred očima

Posjetitelji aukcije nisu mogli doći k sebi kada je slika, netom nakon prodaje, iz okvira izašla izrezana u komadiće. 'Djevojčica s balonom' ipak je, kažu kritičari, sada još vrednija

Banksy, umjetnik zasad još uvijek nepoznata identiteta, svojim satiričnim djelima često izražava nezadovoljstvo, kako kaže, surovim kapitalističkim sustavom u kojem živimo.

Sada je očito otišao korak dalje jer se njegova slika 'Djevojčica s balonom' samouništila netom što je na aukciji  u Londonu za nju licitirano 860.000 britanskih funti, što je više od 7,2 milijuna kuna. 

Posjetitelji aukcije, piše Vice, nisu mogli doći k sebi kada je slika, tik nakon prodaje, iz okvira izašla izrezana u komadiće. 

Kako doznaje Financial Times, umjetnik je svoje djelo uništio stavivši mehanizam za rezanje papira u donji dio drvenog okvira. 
- Radi se o najvećem britanskom uličnom umjetniku i ovo je samo mali pokazatelj njegova genija - rekao je umjetnički kritičar i direktor aukcijske kuće Sotheby's Alex Branczik. 

Okidač za pokretanje sustava za rezanje slike, doznaje Art Newspaper, okinuo je muškarac odjeven u crno sa sunčanim naočalama i šeširom, koji se nalazio blizu ulaza. 

Iako se prema pravilu u slučaju oštećenja umjetničkih djela prije napuštanja akcijske kuće aukcija otkazuje, Sothebyjevi aukcionari već raspravljaju o tome je li rezanje slike zapravo bila dobra stvar. 

- Mogli bi se složiti da je djelo sada čak i vrednije - zaključio je Branczik. Ah, ta suvremena umjetnost...

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

Najčitaniji članci