To je to što me zanima!

Preminula dobitnica Grammyja, pjevala je Reaganu i Clintonu...

Norman je osvojila četiri nagrade Grammy za glazbena postignuća. Za životno postignuće osvojila je još jedan Grammy i Nacionalnu medalju za umjetnost koju dodjeljuje američka vlada
Vidi originalni članak

Američka operna pjevačica Jessye Norman preminula je u utorak u 74. godini. Norman je preminula u njujorškoj bolnici od posljedica septičkog šoka i višestrukog zatajenja organa povezanim s komplikacijama koje su se razvile nakon ozljede leđne moždine prije četiri godine, stoji u priopćenju obitelji.

Rođena je 15. rujna 1945. u američkoj državi Georgiji, a veći dio rane karijere provela je u Europi. Debitirala je 1969. u berlinskoj Deutsche Oper kao Elisabeth u Wagnerovom 'Tannhäuseru'.

Norman je osvojila četiri nagrade Grammy za glazbena postignuća. Za životno postignuće osvojila je još jedan Grammy i Nacionalnu medalju za umjetnost koju dodjeljuje američka vlada. 

Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja se probila u svijet opere i postala poznata i cijenjena po izvedbama djela Richarda Wagnera.

Direktor njujorškog Metropolitana, Peter Gelb, u kojemu je otpjevala više od 80 opernih izvedbi, Norman je nazvao "jednom od najvećih umjetnica koje su ikada pjevale na Metovoj pozornici". 

Njezin široki glazbeni repertoar, koji je uključivao i jazz izvedbe, među ostalim je bio sastavljen od djela Francisa Poulenca, Leosa Janaceka, Bele Bartoka, Giuseppea Verdija, Richarda Straussa i Arnolda Schoenberga.

U njujorškom je Metropolitanu debitirala 1983. godine. Kao jedna od najpopularnijih opernih pjevačica osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća pjevala je na predsjedničkim inauguracijama Ronalda Reagana i Billa Clintona, kao i na proslavi šezdesetog rođendana britanske kraljice Elizabete.

- Iznimno smo ponosni na Jessyeine glazbene uspjehe i na činjenicu da će nadahnuće koje je pružala publici širom svijeta i dalje biti izvor radosti. Podjednako smo ponosni na njezina humanitarna postignuća, brigu o beskućnicima, gladnima, razvoju i obrazovanju mladih te doprinosu umjetnosti i kulturi - stoji u priopćenju obitelji.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA':

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare