To je to što me zanima!

Preminuo je legendarni birtaš Martin iz serije 'Gruntovčani'

Glumac kojeg domaći gledatelji najviše pamte po ulozi legendarnog birtaša Martina Škvorca iz hit TV serija 'Mejaši' i 'Gruntovčani', umro je od upale pluća u zagrebačkoj bolnici Jordanovac
Vidi originalni članak

Unuci su mu bili sve na svijetu. Obožavao ih je, živio je za njih i ponosio se njima, kažu obiteljski prijatelji Eugena Franjkovića.

Glumac rođen u Čakovcu, kojeg domaći gledatelji najviše pamte po ulozi legendarnog birtaša Martina Škvorca iz hit TV serija 'Mejaši' i 'Gruntovčani', umro je od upale pluća u zagrebačkoj bolnici Jordanovac.

Eugen, koji je do hospitalizacije živio u staračkom domu, iza sebe je ostavio sina Miljenka i troje unučadi. Supruga Adela umrla mu je prije 20-ak godina.

ZBOGOM Za kazališnog, televizijskog i filmskoga glumca Eugena Franjkovića upala pluća u 93. godini bila je kobna

- Bio je djed za poželjeti, najbolji na svijetu - rekao nam je Franjkovićev unuk Vedran. Eugena će u subotu u 13 sati kremirati i pokopati u Varaždinu, gdje imaju grobnicu.

Prije nego što je 1970. dobio ulogu birtaša Martina, Franjković je trebao glumiti Dudeka. 

- Dok smo putovali na snimanje, stali smo u gostionici u Varaždinu. Razgovarali smo o ulogama i zaključili kako bi meni više odgovarao Dudek, a njemu Škvorc. Redatelj Ivo Vrbanić je to prihvatio - prisjetio se Martin Sagner (83) u intervjuu. 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • IvanŽignić 20.05.2017.

    Uuu, nisam znao da krčmar Martin, iz "Gruntovčana" (prvi puta sam mu pročitao ime i Eugen) nije više među nama. Jako mi je žao... I zbog tih serija (Gruntovčani...) i zbog toga što mi se taj pozivni lik, kao i likovi Dudeka Regice itd.) toliko usjekao u pamćenje osvježujući i moj nekadašnji sličan život u siromašnom i sretnom djetinjstvu blizu mjesta rođenja Eugena. Žao mi je što takvog jednostavnog i empatičnog štimunga nestaje iz današnjeg života, a i iz sjećanja sve rijeđih živućih. Dijelim utjehu sa njegovom rodbinom u tome da je Eugen bio dobar djed. Čovjek se retorički pita, a kakav bi djed mogao biti, nego li dobar. To se nevek razmelo samo po sebi. Kao i sve ostalo u svezi nekadašnje jake ljudske empatije u fizički teškim egzistencijalnim uvjetima. Oni su iziskivali suživot u pravdi i solidarnosti u jednostavnom seoskom životu. I emocionalno vrlo intezivnom. A mi, neki, nismo ni znali ništa o Eugenovom privatnom životu, ni to da već skoro godinu nije među živima. Ostaju nam samo slike i lijepe uspomene o njima... Život sviju nas doista sve brže i neumitnije prolazi. Žalim što sa mnogima nisam više komunicirao. Kako bih se još više obogatio njihovim optimizmom i životnom inspiracijom, ili po potrebi nekoga i sam utješio. Sućut rodbini!

  • Cipelcug 14.06.2016.

    Počivao u miru. Sućut obitelji.

  • plik 14.06.2016.

    Kaj nije zadnja epizoda kad je krenul u Njemacku pa je odustal na prvoj stanici... :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare