To je to što me zanima!

Pri obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda pronašli su freske: 'Za obnovu nam treba 800.000 kn'

HGZ je spreman ponovno okupiti ljubitelje glazbene umjetnosti na koncertima i potpuno je sigurna da ih za koji dan ugosti, jer je provedena sanacija krova i dvorane u kojoj je otkriveno da su zidovi bili oslikani.
Vidi originalni članak

Dobre vijesti o završetku hitne sanacije krova i dvorane Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) bile su i povod konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u HGZ-u. 

 Na njoj su sudjelovali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, arhitekt Roman Šilje koji vodi obnovu HGZ-a, pijanist Petar Klasan, finska violončelistica i direktorica Barenboim-Said Centra Liina Leijala i predsjednica Linos kluba "Kontesa Nera" Olivera Buzadžić.

-  Hvala svima na brzoj i učinkovitoj pomoći potaknutoj ljubavlju i naklonošću prema HGZ-u kao važnoj kulturnoj ustanovi. Samo s krova uklonjeno je više od 50 tona šute i dimnjaka, te HGZ  je jedna od prvih, ako ne i prva ustanova u srcu grada, koja je postavila skele za obnovu - rekla je predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković te napomenula da je nakon potresa započeta hitna sanacija jer je krov bio jako oštećen što bi, zbog oborina izazvalo dodatna oštećenja.

No, dvorana HGZ-a spremna je ponovno okupiti ljubitelje glazbene umjetnosti na koncertima i potpuno je sigurna da ih za koji dan ugosti, jer je provedena hitna sanacija krova i dvorane u kojoj je, tijekom sanacije, otkriveno da su njezini zidovi bili oslikani. 

SAKUPLJENO VIŠE OD 300.000 KUNA Koncert 'To Zagreb, with Love' pomaže u obnovi razrušenog Hrvatskog glazbenog zavoda...

Ministrica kulture podsjetila je kako je HGZ netom prije potresa bio obnovljen. 

Ustvrdila je da će cjelovita obnova zgrade biti zahtjevna i dugotrajna, što se odnosi i na cijelu povijesnu cjelinu grada Zagreba. S tim u vezi, izvijestila je da se od 11 milijarda eura na kojih je, po metodologiji Svjetske banke, procijenjena šteta od potresa koji je u ožujku zadesio Zagreb i njegovu okolicu, oko sedam milijarda eura odnosi se na štete koje je pretrpjela kulturna baština. 

Kako bi pomogli što bržoj obnovi HGZ-a u akciju su se uključili mnogi umjetnici, među kojima i hrvatski pijanist Petar Klasan koji je pokrenuo, u suradnji s HGZ- om i Lions clubom "Kontesa Nera", međunarodnu inicijativu za prikupljanje novca za obnovu HGZ-a - najstarije hrvatske glazbene institucije.

Klasan je istaknuo da su se pozivu odazvali mnogi ugledni hrvatskih i inozemni umjetnici i sudjelovali na online festivalu "To Zagreb With Love" u okviru ciklusa koncerata koje je organizirao, a završni online koncert bio je 18. lipnja.

ORGANIZIRA ONLINE FESTIVALE Pomoć Hrvatskom glazbenom zavodu stiže i od Petra Klasana

Predsjednica HGZ-a izvijestila je kako je u toj, kao i mnogim drugim humanitarnim akcijama, do sada prikupljeno 334.600 kuna, za troškove hitne sanacije koji iznose oko 800 tisuća kuna. Matanovac Vučković istaknula je da se akcije nastavljaju, među ostalim i koncertom na Prisavlju i glazbenom matinejom u Hrvatskome narodnom kazalištu.

Voditelj obnove arhitekt Šilje izvijestio je kako je tijekom sanacije dvorane pronađeno da su njezini zidovi bili oslikani što će, rekao je, u potpunosti doći na vidjelo kada bude potpuno dovršena obnova, a do tada samo fragmentarno. Oslik dvorane djelo je Austrijanca Johannesa Clausena, suradnika Hermana Bolléa. Kako je istaknuto, sačuvana je samo jedna fotografija koja to potvrđuje.

- HGZ i njegova dvorana potpuno spremni i sigurni za publiku koja će tako moći ponovno sudjelovati na glazbenim događanjima -  zaključio je arhitekt Roman Šilje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare