To je to što me zanima!

'Propali kongres': Tribusonov manijak prijeti gradu Zagrebu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
STRAH NA GRADSKIM ULICAMA Tata hrvatskih kriminalističkih romana, Goran Tribuson, govori o detaljima svoje najnovije knjige ‘Propali kongres’
Vidi originalni članak

Mnogi misle da inspiraciju crpim iz crne kronike, ali u romanima želim dočarati više od običnih ubojstava koja pune novine, rekao je Goran Tribuson (66).

Jedan od najcjenjenijih domaćih književnika u zagrebačkom klubu predstavio je novi krimić “Propali kongres” iz biblioteke Balkan Noir. Radnja prati dva inspektora u lovu na opasnog serijskog ubojicu koji Zagrepčanima prijeti trovanjem cijanidom. Na predstavljanju knjige pojavio se i akademik Pavao Pavličić (68), veliki poznavatelj žanra.

- Goran i ja nismo si konkurencija iako oboje pišemo krimiće. Čak smo se nalazili i zajedno smišljali zagonetke za naše romane. Planirali smo jednoga dana otvoriti tečaj za pisanje krimića. Tko zna, možda nam se želja i ostvari - kaže Pavličić, autor romana “Crveno Pile”. Promociju nije propustio ni Tribusonov prijatelj, glumac Goran Grgić (49).

- Obožavam trilere, a Goranov rad dugo pratim. Radio sam dosta serija prema njegovim tekstovima. Njegovi omiljeni romani su mi ‘Polagana predaja’ i ‘Povijest pornografije’ - rekao je Grgić. Tribusonu su na knjizi čestitali književnici Hrvoje Šalković (41), Julijana Matanović (55) i Merita Arslani (40) te Zoran Ćutura (52), bivši košarkaški reprezentativac.

- Cilj biblioteke Balkan Noir, koju je 24sata odlučio pokrenuti s vodećim hrvatskim izdavačima, je popularizirati kriminalistički žanr u zemlji i regiji - kaže Goran Gavranović, urednik 24sata i pokretač spomenute biblioteke. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • volim Hrvatsku_3 17.12.2014.

    Inspektor Banić nije genije kao holmes ili poirot ali ipak uspije riješiti svaki slučaj, baš jedan onako običan lik sa puno mana, životan, lik iz susjedstva

  • KaĿea 16.12.2014.

    Meni najdraži pisac. Pročitao sam cijelu njegovu kolekciju krimića o inspektoru, mislim da se zvao u knjizi Nikola, da inspektor Nikola Banić. Volio je slušati jazz, Johna Coltrane-a, Milesa Davisa....baš kao i ja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare