To je to što me zanima!

Prva knjiga o Albancima: 'Prvi je stigao 1907. Bio mi je užitak boraviti s uspješnim ljudima...'

Prvi Albanac u Zagrebu bio je neki Džabir, podrijetlom iz Makedonije, koji je u Zagreb stigao 1907. O njemu nema puno podataka. Najprije radio u nekoj kavani, a poslije je otvorio svoju, rekao je autor knjige
Vidi originalni članak

Ovo je bio veliki projekt. Trebalo nam je dugo, a bilo je iscrpno, ali se isplatilo. Ova knjiga je puna vrijednih informacija i podataka o Albancima u Zagrebu, kako onima koji su stigli početkom stoljeća, tako i o sadašnjim Albancima. U knjizi su brojne informacije, ali i statistički podaci. Imamo i poseban odlomak o Albancima u Domovinskom ratu. Zahvaljujem svima koji su pomogli u izradi ove knjige te odmah mogu najaviti i drugi dio, koji je već u izradi.

POGLEDAJTE VIDEO: Ludbreg: Knjižničar Domagoj Busija u knjizi je pronašao 5800 kuna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Izjavio je to predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Gzim Redžepi na promociji knjige "Albanci u Zagrebu I. dio", koje se održalo u srijedu u Novinarskom domu. Autor knjige je Filip Škiljan koji je u svojem izlaganju rekao da je jako teško bilo pronaći informacije o Albancima jer ima jako malo pisanih dokumenata te da je ovo pravi početak i čvrsti temelj za dublja i jezgrovitija istraživanja.

- Prvi Albanac u Zagrebu bio je neki Džabir, podrijetlom iz Makedonije, koji je u Zagreb stigao 1907. O njemu nema puno podataka, sve što se zna jest da je najprije radio u nekoj kavani, a poslije je otvorio svoju. Veći broj Albanaca u Zagreb je pristigao tijekom Drugog svjetskog rata i i nakon njega. Bio je pravi užitak razgovarati s uspješnim zlatarima, filigranistima, pekarima i slastičarima koji njeguju svoj zanat i nakon toliko desetljeća i čija treća, a ponekad i četvrta generacija čuva znanja koja su im prenijeli njihovi preci - rekao je Škiljan.

Na promociji su bili predstavnici makedonske, albanske te kosovske ambasade, kao i Ljiljana Klašnja, Voditeljica Odjela za nacionalne manjine Grada Zagreba. U ime Vlade došao je g. Marković iz Ministarstva vanjskih poslova. O knjizi su govorili i jedan od recenzenata prof. dr. sc. Zenun Skenderi, kao i jedan od najboljih umjetnika u Hrvatskoj Lazer Lumezi. Brojne okupljene je glazbenom točkom zabavio Nikola Delerue. 

- Djelo je zalog za budućnost, kao i slava svim našim precima bez kojih ne bismo bili u poziciji sad govoriti o prvoj monografiji o Albancima. Albanci, u početku uglavnom zanatlije, danas u svojim poduzećima zapošljavaju veliki broj Hrvata, a uz to brojni Albanci su danas i sastavni dio akademske elite u Hrvatskoj, i na to smo jako ponosni. Ova knjiga je i putokaz budućim generacijama, ovime smo ostavili trajni trag ovdje u Hrvatskoj, čiji smo vrlo konstruktivni dio. U drugom dijelu ove monografije čitat ćete i o Hrvatima koji su nam kroz povijest puno pomogli. Naše Vijeće, koje je glavni inicijator ovog projekta, u našem mandatu stavilo je naglasak na projekte s mladima. Na tome jako inzistiramo - zaključio je Redžepi.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • MODERN TALKING 19.05.2022.

    Enver Idrizi, bivši hrvatski karate reprezentativac, osvojio je prvo odličje za Hrvatsku točno na datum međunarodnog priznanja.

  • crazy mind 19.05.2022.

    ono sto sam vrlo cjenio kod Albanac bilo je (izmedu ostalog) i drzanje do dane rijeci. ono sto nisam volio bili su dvostruki standardi. oni su "nase curu smjeli "smarati" (dobacivati , slatati) "koliko su htjeli" ali nedaj boze da si ti nekaj takovog pokusal prema nekoj od njihovih. odmah su radili nozevi. naravno NISU svi bili takovi ni u pozitivi ni u negativi. sestrina skolaska frendica je na cagi upoznala decka koji joj je nakon plesa rekao da je on albanac i da je ona od sada njegova cura. ukoliko to ne prihvati zaprijetio joj je "sjecivom". cure su danima zivjele u strahu dok mi nisu ispricale da ih lik prati i sacekuje. pokazale su mi momka pa smo to brzo rijesili. bez nasilja, da nebi bilo zabune. samo smo porazgovarali da razjasnimo da svaki nasilnik moze brzo postati zrtva. decko je shvatio poruku i vise je nije salijetao

Komentiraj...
Vidi sve komentare