To je to što me zanima!

Puhovskog su nagradili za pola stoljeća filmske izdržljivosti

Treći dan u Motovunu protekao je u znaku nagrada. Otac hrvatskog dokumentarnog filma te veliki redatelj, producent i mentor nagrađen je Nagradom 50 godina
Vidi originalni članak

Treći dan Motovun Film Festivala već je tradicionalno posvećen ljudima koji su proživjeli i preživjeli pedeset godina u svijetu filma. Nakon prošlogodišnjeg dobitnika, redatelja Rajka Grlića, Nagrada 50 godina uručena je ocu hrvatskog dokumentarnog filma, velikom redatelju, producentu i mentoru Nenadu Puhovskom (67).



Bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi Lora – svjedočanstva i Paviljon 22 pomicali su granice jer su progovorili o otvorenim ranama društva zbog čega su nerijetko izazivali ozbiljnu buru u javnosti. Svoju ljubav prema žanru koji 'spaja dvije velike strasti – film i društveni angažman', Puhovski je pretočio u najvažniji regionalni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čiji je osnivač i direktor.



Nagradu koja se dodjeljuje 'onima koji su izdržali 50 godina u hrvatskoj kinematografiji' Nenadu Puhovskom uručili su njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa (76), Rajko Grlić (68) i Mike Downey (64).



Četvrtak se u Motovunu nastavio u uobičajeno dinamičnom okruženju, što filmskom što govorno-performativnom. Srećko Horvat (33) održao je predavanje za koje se u Vrtu tražilo mjesto više, a njegov 'Vodič za raspad Europe za početnike' donio je presjek krucijalnih tema protekle godine koju je usporedio sa predratnom 1913., ustvrdivši da je kao i tada, rat danas iza ugla.



Četvrtak je donio i iznimno zanimljiv filmski program. Poznati slovenski redatelj Damjan Kozole (52) predstavio je svoj novi film Noćni život, opet smo se bavili ekstremizmima kroz kontroverzni ruski film (M)učenik, a hrvatsku premijeru imao je i jedan od najgledanijih južnoameričkih filmova posljednjih godina – napeti argentinski triler Klan.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • krupa 29.07.2016.

    Je li sredio Srećko stvari u Grčkoj, hoće sada u Radničku frontu, vjerojatno je ministar Hasanbegović bio najspominjanija osoba, niste mu u stanju ni cipele čistiti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare