To je to što me zanima!

'Razvodi mi nisu narušili vjeru u brak, srce mi je tu za ljubav'

Unatoč svim životnim padovima i ljubavnim brodolomima, Kostadinka Velkovska glumi, pjeva, vodi emisiju i piše kolumnu. Nedaćama se ruga s osmijehom na licu
Vidi originalni članak

Kad bi se ukratko pokušao opisati život Kostadinke Velkovske, neupućeni bi ga poistovjetili s naslovom romantičnog filma “Četiri vjenčanja i sprovod”. No samo bi bili djelomično u pravu jer se Kosta četiri puta udavala i razvodila. Sprovoda je bilo puno više u njezinu životu. Otišli su zauvijek otac, majka, sestra, dvojica muževa... Ljubavi i tragedije, usponi i padovi obilježili su život Kostadinke koja je primarno glumica, ali ne zapostavlja ni karijeru pjevačice šansona i TV voditeljice.

– Ni najveći uspjesi, a bilo ih je puno, nisu me uznosili kao što me nisu uništavali privatni ili profesionalni padovi – kaže Kostadinka koja pršti energijom na kojoj bi joj pozavidjele i mnogo mlađe žene.

– Bitno je skupiti snagu i krenuti dalje, ne kopati po prošlosti.

Mnogi me pitaju otkud mi tolika energija, a ja samo uživam u životu. Bilo je tragedija, a i sama sam imala velikih zdravstvenih problema, no shvatila sam da je sve u glavi. Stisneš zube i kreneš dalje.

Kostadinka ovih dana ima pune ruke posla. Završila je snimanje dva videospota s CD-a “Moja priča”. Priprema se promovirati ih polovicom prosinca u novouređenoj Pivovari u zagrebačkoj Ilici u kojoj su djelomično i snimani. U međuvremenu je na Šanson festu otpjevala pjesmu “Ljubavno pismo” Tonija Eterovića i Voje Šiljka. Naravno, ne zapostavlja osnovni posao – glumu.

Već je 38 godina članica zagrebačkog kazališta Kerempuh u kojem trenutačno glumi u hit predstavi “Gospođa ministarka”.

– Stvarno se ponekad upitam kako sve stižem. Nedavno sam s prijateljicom fonetičarkom Dubravkom Obad osnovala Udrugu za dramski odgoj mladih – Dom. Kroz tu udrugu polaznicima ćemo pružati usluge dramskog odgoja, kulture govora i glazbeno–scenski izričaj. Do sada sam radila s mladim glumcima, ali ovo s Dubravkom je jedan širi projekt jer nismo fokusirani isključivo na glumce, nego na sve mlade ljude bez obzira na njihovu profesiju – kaže Kostadinka.

Gledatelji Mreže TV (bivšeg Net TV-a) upoznali su Kostadinku i kao urednicu i kao voditeljicu polusatne emisije “Životni trag” u kojoj se svakog tjedna govori o ravnopravnosti spolova. Kaže nam da je nedavno ugostila ljude okupljene u Udruzi zlostavljanih muškaraca pa nitko ne može reći da je isključivo na strani žena.

– Ljubav pokreće cijeli svijet pa tako i mene – objašnjava Kostadinka i dodaje:

Nije zatvorila srce za novu ljubav

– Volim sve što radim iako mi to ne donosi neki novac, kao što ljudi misle. Preživljavam iz mjeseca u mjesec, ali sam se cijeli život borila. Možete misliti kako mi je bilo doći iz Makedonije i učiti hrvatski jezik da bih uopće došla u obzir pri dodjeli glumačkih uloga. Zaljubljena sam u sve što radim, ljubim svojega sina jedinca Nikolu (30) te unuke Frana (7) i Doru (4). Ponosna sam na Nikolu koji radi kao ton majstor na HRT-u, a očito je glazbeni talent naslijedio od mene i pokojnog oca Damira koji je bio muzičar pa snima svoj prvi autorski album za Croatia Records.

Na pitanje ima li uopće mjesta za novog muškarca u njezinu životu, Kostadinka je zastala i zamislila se.

– Tko zna, možda sam nakon četiri braka postala prezahtjevna. Godine nikad nisam skrivala, navršila sam 64, pa sam možda postala opreznija. Sad me ljubav prema poslu i bližnjima u potpunosti ispunjava. U šali znam reći da su moji muški vršnjaci prestari za mene, a oni koji su mlađi od mene više od pet godina nekako su mi premladi. Nikad nisam zatvorila srce za novu ljubav iako su razvodi bolna stvar koja ostavlja ožiljke u nama koji smo ih proživjeli. Puno me puta pitaju što mislim o razvodima. Svaki put kada bih se udavala bila sam sigurna da je baš ta ljubav i brak koji će trajati zauvijek. Eto, krivo sam mislila – kaže Kostadinka Velkovska.

U jedno je sigurna – kada ljubav nestane između muža i žene, bolje se razići nego čekati da brakom zavlada mržnja. I nitko se, smatra, ne treba bojati novog početka nakon razvoda jer sve je bolje nego mrziti.

'Sa sadašnjom mudrošću spašavala bih drugi brak'

– Imala sam svakakvih situacija u životu, ali sam sve oprostila. Prošlost ostavim tamo gdje joj je mjesto i idem dalje. Sada sam u fazi da ne tražim novu ljubav i uopće ne znam postoji li takav muškarac koji me ne bi sputavao u stvarima koje radim i koje me ispunjavaju. Ali nikad ne reci nikad – govori i smije se na usporedbu s legendarnom Žuži Jelinek.

– Žuži je doista legenda i cijenim njezino iskustvo i mudrost. Ali postoje i razlike, osim u godinama, između nas. Žuži je i sada u braku, udavala se i razvodila više puta od mene, a sama je priznala da je financijski prošla puno bolje od mene. Da se vratimo na te razvode. Oni su dio mojega života. Niti mogu niti želim pobjeći od njih. Imam puno prijatelja koji imaju skladne brakove. Sretna sam zbog njih iako ja nisam imala tu sreću. Za razvod nikad ne može biti samo jedan krivac. Kako godine idu, postajem svjesna da sam možda nekad trebala napraviti neki ustupak. Sad mi se čini da mi je najljepše bilo u drugom braku s pokojnim Damirom Podkrajcem. Zanimljivo je da nikad nisam imala određeni tip muškarca. Sva moja četiri muža bila su posebna na svoj način i privukli su me kao ženu s različitim stvarima. S ovom sadašnjom mudrošću možda bih spasila, naprimjer, taj drugi brak.

Kada svim Kostadinkinim aktivnostima dodamo njezin humanitarni i politički rad, stvarno je pitanje kakav je to muškarac koji bi je mogao pratiti. Više od 30 godina vezana je uz zagrebački Centar za rehabilitaciju u kojem pomaže djeci s Downovim sindromom, druži se s njima i pomaže im te organizira razne akcije i koncerte. U politiku je ušla i zbog prijateljstva s Vesnom Škare Ožbolt te postala glasnogovornica Demokratskog centra i istodobno predsjednica Gradske organizacije stranke za grad Zagreb. Kada uhvati vremena, napiše i kolumnu za portal Zagrebancija.

- Možda bi mi život bio drugačiji da sam iza sebe imala muškarca koji bi mi bio pravi oslonac i potpora u svemu što radim. Ali život je nepredvidljiv. Pomirila sam se s tim da sam žena borac. Svejedno, ni u najtežim danima, kada sam bila bez novca, nisam se mogla ni zamisliti kao ljubavnica nekog bogataša. A bilo je svakakvih ponuda. Više sam cijenila slobodu vlastitog izbora i znala da ću se sama nekako izvući.

Na upit je li možda svoj izgled “pomogla” kakvom plastičnom operacijom, odmahuje rukom.

– Bože sačuvaj – nasmijala se Kostadinka.

– Nemam predrasuda prema plastičnoj kirurgiji, ali nisam imala potrebu za ikakvim korekcijama. Osim toga, koliko znam, od tih injekcija botoksa u lice postoji mogućnost ukočenja mišića i živaca lica, a kada bi do toga došlo, mogla bih prekrižiti glumačku karijeru. Mimika lica je važan dio našeg posla, a svoj, kako kažu, mladalački izgled mogu zahvaliti genima i majci prirodi. Starost je u glavi, a tko ima zdrav um, taj će i mlađe izgledati - kaže. 

'Nemam predrasuda, ali ne dam se na estetsku operaciju'

Glumila je u 12 igranih filmova i petnaestak serija. Izdala je i četiri samostalna CD-a šansona te dobila brojne nagrade za glumu i pjevanje. U matičnom kazalištu Kerempuh odigrala je više od 1000 predstava, a kako je završila i srednju glazbenu školu, kolege nerijetko obraduje svirkom violine i pjevanjem šansona koje obožava.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • vujacka 05.04.2013.

    SVIĐA MI SE NJENO RAZMIŠJANJE

  • japanokinez 05.04.2013.

    Iskreno moram priznati da u mom skromnom životu nikada ali nikada do danas nisam čuo za tu Kostadinku. Gdije sam ulupao 50 godina, nemam pojma.

  • emillia9 04.04.2013.

    Prekrasna zena!

Komentiraj...
Vidi sve komentare