To je to što me zanima!

Rudaru Atifu uništen je život: Propio se radi lika na novcu

Rudar Atif Kurtović oženio je prostitutku koja se prodavala za hiljadarku. On je glavni junak filma “Hiljadarka”. Atifa glumi Branislav Trifunović
Vidi originalni članak

Prvi dan spustio se u rudnik, došao je fotoreporter iz Beograda, snimio ga i Atif je osvanuo na novčanici od tadašnjih hiljadu dinara, kaže Slaven Knezović (46).

Hrvatski glumac u filmu “Hiljadarka” glumi Stipu, načelnika općine Banovići. Osmijehom s novčanice rudaru je uništen život. Mještani Banovića, pa i načelnik pokušali su ga vratiti na pravi put, no pritisak je bio jak te se Atif više nije mogao vratiti u rudnik i nastaviti raditi.

- Propio se jer nije izdržao sve te naslovnice. Bio je i kod druga Tita, a kako je dinar devalvirao pa je novootisnuta novčanica vrijedila 10 dinara, i njegov je život bio sve jadniji. Na kraju se oženio prostitutkom koja se prodavala za hiljadu dinara - kaže Knezović.

Tisuću dinara bio je veliki iznos, a hiljadarka, novčanica bivše Jugoslavije iz 1955., simbolizirala je ekonomski razvoj zemlje. Film “Hiljadarka” ne veliča rudara kao vrijednog radnika, nego govori o Atifu kao čovjeku tragične sudbine. Glumačka ekipa nije upoznala Kurtovićevu obitelj ni njegove prijatelje.

- Najveći dojam na mene su ostavili ljudi, rudari koji su, unatoč tome što su danas gora vremena nego onda, i dalje veseli i pristupačni - kaže Branislav Trifunović (36) koji tumači nesretnog rudara.

U Atifovu selu Banovići snimali su mjesec dana.

- Spustio sam se i u rudnik, na dubinu veću od 100 metara i vidio koliko je to težak posao - kaže Trifunović.

Premijera je planirana na proljeće sljedeće godine na stadionu u Banovićima.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Sta BlejisKonju 23.11.2014.

    Alija Sirotanović

  • belizagrebgrad 22.11.2014.

    Sramota.

  • crispy 22.11.2014.

    bože koji članak, nigdje veze s vezom, a na slikama kriva imena ljudi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare