To je to što me zanima!

Smrt Johna le Carréa pogodila brojne autore: 'Nitko knjigama nije pružao takvo zadovoljstvo'

Među njegova najpoznatija djela, većinom ekranizirana kao TV serije ili filmovi, ubrajaju se romani 'Špijun koji se sklonio u zavjetrinu, 'Dečko, dama, kralj, špijun', 'Plemeniti đak', 'Smileyjevi ljudi', 'Krojač Paname'...
Vidi originalni članak

Proslavljeni britanski pisac špijunskih romana David Cornwell, poznatiji pod literarnim pseudonimom John le Carré, preminuo je u 90. godini od upale pluća, a mnogi njegovi kolege, ali i poznata lica koja su voljela njegove napete romane, opraštaju se od pisca.

U 90. GODINI Umro slavni pisac John le Carré

Inspiraciju za svoja djela le Carré je crpio iz vlastitog života, budući da je 50-ih i 60-ih godina radio za britanske tajne službe. Prvi roman 'Poziv za umrlog' objavio je 1961., a već trećim romanom, 'Špijun koji se sklonio u zavjetrinu', postao je autor bestsellera. Među njegova najpoznatija djela, većinom ekranizirana kao TV serije ili filmovi, ubrajaju se i romani 'Dečko, dama, kralj, špijun', 'Plemeniti đak', 'Smileyevi ljudi', 'Krojač Paname', 'Brižni vrtlar'.

- Ne samo da si bio veliki pisac, nego i vizionar. Uživaj u svom novom domu - napisao je Paulo Coelho, koji se od kolege oprostio njegovim upečatljivim citatom.

Vijest je pogodila i najuspješnijeg autora horora na svijetu. 

- Ova užasna godina uzela nam je književnog velikana i humanitarca - napisao je Stephen King.

Oglasio se i popularni komičar Seth Meyers.

- Počivaj u miru, John. Toliko sjajnih knjiga si nam ostavio. Za mene je 'Dečko, dama, kralj, špijun' vrhunac fiktivnih špijunskih romana - napisao je. 

Stephen Fry, proslavljeni britanski glumac i komičar oprostio se od le Carréa. 

- Ako postoji suvremeni književnik koji mi je pružio više zadovoljstva, trenutačno ga ne mogu imenovati. Pretpostavljam da je najbolje što možemo učiniti nakon ovoga ponovno pročitati sve Johnove knjige - zaključio je. 

Posljednji pozdrav književnom velikanu, ali i nekadašnjem zaposleniku britanske tajne službe uputio je i Richard Moore, aktualni šef britanske tajne službe MI6.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare