To je to što me zanima!

To je umjetnička borba: Golim dekolteima za autorska prava

Kontroverznom predstavom ‘A gdje je revolucija stoko?’ najradikalniji hrvatski kazališni kolektiv Montažstroj proslavit će četvrt stoljeća od kad je osnovan
Vidi originalni članak

Iako copyright čuva autorsku i umjetničku slobodu, ujedno ih i ograničava. Vječno mu je suprotstavljen copyleft, odnosno ideja da glazbu, koju, kao i mnogo toga drugog, možemo dijeliti, a da ništa ne izgubimo, kaže Borut Šeparović (47).

Kolektiv Montažstroj kazališnog redatelja Šeparovića i predstava “A gdje je revolucija stoko?” imat će premijeru u četvrtak u zagrebačkom ZKM-u. Šeparović je krenuo od glazbe s albuma “Paket aranžman”’ koji je 1981. objavila diskografska kuća Jugoton i koji je bio pokretač novog vala, a na njemu su bile pjesme Idola, Šarla akrobate i Električnog orgazma.

Anto Magzan/PIXSELL

- Uzeo sam Mona Lizu jugoslavenske pop - kulture, glazbenu ikonu tog vremena koja je, barem smo tako mislili, bila revolucionarna jer je najavila bunt i obećavala slobodu. No s godinama, kao i kod drugih diskografskih proizvoda, sva njezina obećanja postala su prije svega roba. A to se zbiva i sa svim pokretima, pa i punkom, koji je nastao kao glazbeni bunt protiv tadašnjih vrijednosti - rekao je Šeparović. U predstavi igraju Konrad Mulvaj, producent i bivši član benda Overflow, te gitarist i glazbeni kritičar Ante Perković. Tu su i maturantica Buga Klara Blanuša (18), najmlađa volonterka Šeparovićeva projekta “55+”, apsolventica sociologije i etnologije Nataša Mihoci (26) te nezaposlena arhitektica Andreja Dodig (32).

Djevojke na dojkama nose političku poruku: C na desnoj označava copyright (simbol zaštite autorskih prava), a na lijevoj izmišljeni copyleft.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 14.01.2015.

    Nekad bile djevojke, sad su žene a ne djevojke.

  • nikluk20 13.01.2015.

    prva je dooooobra......

  • japanokinez 13.01.2015.

    Meni je ova prva s lijeva ili najviša od svih njih, najbolja sto se tice toga sto pokazuju. hvala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare