To je to što me zanima!

'U dobru, zlu i kiču' otkriva sve o diskriminaciji prema Romima

Finalna epizoda prve sezone dokumentarne serije 'U dobru, zlu i kiču' otkriva kako je rasizam prema Romima itekako prisutan. No ne dozvoljavaju da im se slomi duh
Vidi originalni članak

Budući da se na svakom koraku suočava s predrasudama, nomadska zajednica često ne vjeruje autsajderima, te je zatvorena i skriva svoje tajne, osobito kada je riječ o vjenčanjima. Nitko to ne zna bolje od dizajnerice i krojačice Thelme Madine. Thelma je jako dobro upoznata s nomadskim i romskim običajima i stavovima, te je vrlo cijenjena u njihovom svijetu. Zbog nomadske svadbe u ovoj epizodi Thelma se čak zaputila u sjevernu Irsku gdje će se susresti sa najtajnovitijim Romima, a za to postoji i razlog. 

Naime, kako bi izbjegle diskriminaciju, Romkinje skrivaju svoje planove za vjenčanje. Sedamnaestogodišnja mladenka iz sjeverne Irske je s 14 godina napustila školu, a s 15 se zaručila. Obzirom da su joj restorani i hoteli već nekoliko puta otkazali zabavu, nakon što su saznali kako se radi o putnicima, Priscilla je tajnovitija i nepovjerljivija od ostalih Roma.

Diskriminacija nije ništa novo za nomadsku zajednicu, oni godinama trpe zbog stereotipa. Billy Welch je starješina u nomadskoj zajednici. Njegova obitelj generacijama živi u istom kraju, no za neke od mještana oni tamo ne pripadaju. Iako Romi vole biti neupadljivi, jedanput na godinu Billy organizira okupljanje Roma na kojem se ne moraju skrivati. To je okupljanje nomada znano kao sajam konja u Appelbyju. No tamo ih očekuju nevolje.

RTL Televizija u petak od 21:00 sat donosi posljednju epizodu prve sezone svjetski popularne dokumentarne serije 'U dobru, zlu i kiču'. Gledatelji se u finalnoj epizodu mogu upoznati sa sveprisutnim rasizmom i diskriminacijom među Romima i nomadima.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ariani 05.05.2013.

    Mi bi ircima morali poslati naše rome, pada vide kako oni izgledaju, gledajući emisiju, nisam ni primjetila da su to oni, jer izgledaju kao i svi ostali. Interesantno, nama Unija ne dozvoljava da romi idu van granice, čak daju lovu za njih /Kosorici/ da ostaju unutar države, dok sa druge strane rade užasne propuste. Zašto nitko ne prigovara ircima, jer stvarno su gadni prema putnicima? Ruše im naselja, ponašaju se prema njima neljudski, dok kod nas imaju više prava nego mi...koje li nepravde...

  • ivič 03.05.2013.

    gledao sam i emisija je poučna i super!Jesu žene zakinute i nemaju pravo glasa ali im je bolje nego našim romkinjama jer tamo muž radi a kod nas romkinje rade a muževi doma piju po birtijama!

  • kung fu panda 03.05.2013.

    oni žive po svojim zakonima i sami kažu da su drugi njima čudni o kakvoj diskriminaciji je riječ ni oni ne vole da im se mješaju djeca sa nekim tko nije putnik i to je diskriminacija zatvoriš svoje dvorište a po susjedovom bi kakio

Komentiraj...
Vidi sve komentare