To je to što me zanima!

U Jasenovcu izvode dječju operu za sjećanje na žrtve logora: 'Za one kojih nema, hvala na trudu'

U petak i subotu opera u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića imat će četiri uprizorenja u Jasenovcu, a u izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice. Tako se želi komemorirati jasenovačke žrtve i podsjetiti na zločine logora
Vidi originalni članak

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb - Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pripremili su novu hrvatsku izvedbu opere za djecu “Brundibár“, češkog skladatelja Hansa Kráse s libretom Adolfa Hoffmeistera.

PROMO Čarolija u Pine Beachu koja je sve dobro zabavila - predstava 'Magic show za cijelu obitelj'

U petak i subotu opera u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića imat će četiri uprizorenja u Jasenovcu, a u izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice. Tako se želi komemorirati jasenovačke žrtve i podsjetiti na zločine logora. Krása i Hoffmeister napisali su operu 1938. za natječaj čehoslovačkog Ministarstva školstva i narodnog obrazovanja, koji je kasnije otkazan zbog razvoja političkih događaja. Probe su započele 1941. u židovskom sirotištu u Pragu. Prvi put opera je odigrana 1943.

Dolenčić, redatelj praizvedbe “Brundibára” iz 2018., prisjetio se posvete napisane na maloj knjižici-slikovnici, koju mu je uoči proba darovao Branko Lustig.

- Hvala na trudu za sve one kojih više nema!

Na ovom projektu sad mu se pridružio Hrvoje Korbar.

- U mnoštvu umjetničkih i dokumentarnih svjedočanstava o holokaustu, susret s ‘Brundibarom’ je posebno iskustvo. Dječja opera, izvođena u najstrašnijim okolnostima, isijava posebnom svjetlošću - kaže Korbar.

- Ova bajkovita priča nosi sjećanje na djecu koja su iskusila zločine holokausta i predstavlja jaki primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida, s posebnim pijetetom na djecu, nevine žrtve holokausta. Duh Brundibár opere leži u njezinoj povijesti i nosi dublji značaj od jednostavne priče o dobru i zlu - rekla je producentica Nataša Popović.

- Brundibar je i svojevrsno upozorenje – opasne ideje često se kriju ispod naizgled benignih maski, ali i poziv na odgovornost - odgovornost umjetnika da se suprotstave svakom zlu, pa tako i relativizaciji najstrašnijih stranica naše povijesti s kojom se nažalost sve češće susrećemo - dodao je Korbar.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mrkimedoDE 03.11.2021.

    Artuković je rekao na suđenju " iskopajte lešine u Jasenovcu, dugmad na uniformama nije gnjila, vidjet če te da je tamo pokopana moja ustaška vojska i njemačka" zašto se nikad nije iskapalo ajde onda ali sada pa bi se znalo da je najviše tamo ubijeno Hrvata u njemaca vojnika ali sve se gura pod tepih i vjeruje se lažima

  • zujooo 01.10.2021.

    jadna dica. mislim kad ćemo dicu učit o Domovinskom ratu, stradanju u Vukovaru il je to tabu tema?

  • Gargamel222 01.10.2021.

    Kaže capak "Od 84 umrlih u zadnjem tjednu, 77 posto nije cijepljeno, objavio je Capak." znaći 23% umrlih cijepljenih u zadnjih 7 dana na ukupnih 84 umrlih , cca 3 cijepljena su umrla u zadnjih 7 dana::::

Komentiraj...
Vidi sve komentare