To je to što me zanima!

U kući gdje je nekad živio Ivo Robić danas se uči vjeronauk

Mali broj mještana svaki četvrtak, subotu i nedjelju dolazi na misu u Robićevu bivšu kuću, koju je supruga Martina ostavila Crkvi. Kuću su preuredili 2003. god.
Vidi originalni članak

Ivi Robiću, pioniru hrvatske zabavne glazbe, vila u Iki kraj Opatije nekad je bila morska oaza, a sad je u njoj župni ured u kojem se mole vjernici.

Mali broj mještana svaki četvrtak, subotu i nedjelju dolazi na misu u Robićevu bivšu kuću, koju je supruga Martina ostavila Crkvi.

Kuću su preuredili 2003. godine. Tri spavaće sobe, dvije kupaonice i kuhinja na katu ostale su iste, a u dnevnom boravku i sobici u prizemlju sad se služe mise i ondje je župni ured s izvornim kamenim kaminom. Garažu su pretvorili u sobu za vjeronauk. U vrtu je novo crkveno zvono i mali kažun (kamena kućica) oko kojega tijekom Božića grade jaslice.

- Na misu dolaze uglavnom stariji. U Iku se u zadnjih desetak godina doselilo mnogo ljudi iz sjeverne Hrvatske, ali ima i puno turista koji ovdje žive samo u sezoni - kažu župnik Ante Aračić i Iičanka Franka Gržinić, koja sa sumještankom Ljubom Kovačević održava današnju župu. Dodaju kako u crkvu, koja je nekad bila Robićeva kuća, znaju navratiti i povratnici iz Njemačke, a često povedu i prijatelje Nijemce.

Pokojni Ivo, kojem je u ponedjeljak bila 15. godišnjica smrti, najviše je volio veliki vrt i terasu. Ondje je s pokojnom suprugom sjedio u hladovini stabala mandarina, koje i danas urode plodom. Tu su i ruže koje je posadila pjevačeva žena. Mještani su par za života često viđali i na plaži ili dok su kupovali namirnice. Supružnici su vilu gradili ‘60-ih, a od njihovih osobnih stvari ostalo je tek nešto posuđa i posteljine, dok su namještaj, većina slika i instrumenata bili donacija gradu.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • magdallenaa 10.03.2015.

    lijepa gesta od bracnog para robic

  • Mél.C.B.🌼 10.03.2015.

    Nije mogla nac nista pametnije nego ostavit imanje crkvi? :/

  • Željko-MićoEreiz 10.03.2015.

    Bez broj puta sam si rekao da neću komentirati ovake stvari, ali jbg... nemogu odoliti!!!! Pa šta crkva loše uči ljude???? Vjeronauk je u kući, to je super. Šta će "glavešine napraviti sa kućom ma šta to vas briga.......... uče djecu ljubavi i toleranciji. Ma tko jeodnio imovinu na drugi svijet???? Niti jedan čovjek bilo koje vjere..... Ali katolička vjera uči ljubavi i neka ima šta god ima a ako im je to grijeh Bog će sudit

Komentiraj...
Vidi sve komentare