To je to što me zanima!

Umro Miloš Forman, redatelj Leta iznad kukavičjeg gnijezda

Češki redatelj (86) osvojio je dva Oscara, Zlatni globus, Zlatnu palmu u Cannesu, Zlatnog Medvjeda u Berlinu. Snimio je remek-djela poput 'Amadeusa', 'Kose' , 'Naroda protiv Larryja Flinta'
Vidi originalni članak

Njegovo odlazak bio je miran i cijelo je vrijeme bio okružen obitelji i najboljim prijateljima, rekla je Formanova supruga Martina nakon što je proslavljeni oskarovac preminuo u petak u SAD-u nakon kratke bolesti.

Forman se rodio 1932. u češkom gradu Časlavu. Roditelji su mu umrli u nacističkom koncentracijskom logoru. Već u 1950-ima postao je priznati autor u Čehoslovačkoj, a njegov film "Ljubav jedne plavuše" bio je 1967. godine nominiran za Oscara za najbolji strani film. Forman je rodnu zemlju napustio 1968. nakon sloma praškog proljeća i sovjetske okupacije zemlje. Emigrirao je u Ameriku, gdje je nastavio s redateljskom karijerom. 

Ondje je snimio remek djela poput drame 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' s Jackom Nicholsonom (film je pobrao oskarovski 'Grand slam' i kipiće u svih pet glavnih kategorija), antiratni mjuzikl 'Kosa', epski 'Ragtime', briljantnu priču o Mozartu i Salieriju 'Amadeus', biografiju izdavača Hustlera 'Narod protiv Larryja Flinta' i portret karizmatičnog komičara Andyja Kaufmana 'Čovjek na mjesecu' s Jimom Carryjem.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • vozi Miško 14.04.2018.

    Škoda.

  • 14.04.2018.

    Zbogom Forman..I hvala ti na svemu. Ponekada sam se pitala, gdje je nestala ljudska suština, tako jednostavna i čista..A onda sam gledala otvorenih očiju i srca tvoje umjetničke, rafinirane osvrte i vizije. Remek djela..Kritika sujetnosti, malograđanštini i malicioznosti..kao i intelektualnoj prostituciji... Pravio si remek-djela i bio jedan od najboljih u svojoj branši. Kada se sjetim.. Kosa , Nicolsona u Letu..Amadeusa koji još i danas izmami osmjeh na mojim usnama, u sjećanju na galeriju likova oko Wolfija 😏Famozan film ..Hej budi vječno miran tamo.. gdje si otišao. Tvoja umjetnost je kao i glazba. Napisao si jednom Mozart-ovu misao.. " Ona nije u notama..već u tišini koja nastaje između njih..Počivaj u miru i tišini veliki ⚘

  • blue_devil006 14.04.2018.

    Vrhunski redatelj, ostavio je prava remekdjela za sobom, veliko mu hvala

Komentiraj...
Vidi sve komentare