To je to što me zanima!

Umro slavni pisac John le Carré

Tijekom 1960-ih bivši obavještajac Le Carré počeo je pisati romane o intrigama u špijunskim krugovima. Njegovo prvo djelo bilo je 'Poziv za mrtve' u kojem je predstavio Georgea Smileya, iskusnog špijuna
Vidi originalni članak

David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John le Carré, preminuo je u 90. godini, javlja The Sun.

Legendarni britanski autor kriminalističkih i špijunskih romana preminuo je u svom domu u Cornwallu nakon kratke bolesti. Njegovu smrt potvrdio je književni agent Jonny Geller.

Iza sebe je ostavio suprugu Jane i četiri sina. 

- Slomljeni smo. Njegovo lansiranje na globalnu scenu započelo je objavljivanjem njegova romana 'Špijun koji je došao iz hladnoće' 1963. Svoj život posvetio je pisanju, a kroz svoje složene zaplete i prozu je zračio - rekao je Jonny. 

Od kolege se oprostio i majstor horora Stephen King (73).

Le Carré je počeo pisati o onome što je najbolje poznavao. Budući da je 1950-ih i '60-ih radio za britanske tajne službe MI5 i MI6, svijet špijunaže i Hladnog rata te zakulisne igre u obavještajnim krugovima bile su njegova inspiracija za čitav niz uspješnih trilera u sljedećih pet desetljeća. Njegovo prvo djelo bilo je 'Poziv za mrtvaca' u kojem je predstavio Georgea Smileya, iskusnog špijuna koji se pojavljuje u mnogim le Carréovim kasnijim romanima.

Proslavio se romanom 'Špijun koji se sklonio u zavjetrinu', za koji je dobio i prestižnu nagradu Somerset Maugham.

Nakon toga je počeo njegov kreativni uspon, u kojem se ističe trilogija 'Dečko, dama, kralj, špijun, 'Plemeniti đak' i 'Smileyevi ljudi'. U sva tri romana George Smiley je središnji lik.

ZARAŽEN COVIDOM-19 Proslavljeni filmski redatelj Ki-duk Kim preminuo u 60. godini

Le Carré u svojim djelima realistično opisuje političku klimu u Hladnom ratu. Tri kasnija romana: 'Tajni hodočasnik', 'Noćni menadžer'  i 'Naša igra', pokazali su le Carréovu namjeru da i dalje piše o likovima i vremenu špijunaže unatoč raspadu komunizma i kraju Hladnog rata. U kasnijoj fazi, krajem '90-ih i početkom 2000-ih, napisao je 'Krojača Paname', 'Brižnog vrtlara', i 'Apsolutne prijatelje'. Neumorno je pisao i u posljednjih desetak godina, unatoč poznoj dobi.

Brojna njegova djela u više navrata su ekranizirana kao napete TV serije ili uspješni filmovi.

 

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Jadranka Belančić 14.12.2020.

    Izvrsni pisac, pročitala sam više njegovih knjiga u mlađim danima, počiva u miru.. 😪❤️

  • Komisionar 14.12.2020.

    Mlad covjek

  • kimjongud 14.12.2020.

    prokleta korona,a mogo je barem jos dvadeset godina pisat.i jos dvadeset uzivat u mirovini🥵

Komentiraj...
Vidi sve komentare