To je to što me zanima!

Vanja Drach (77) preminuo u Klinici za plućne bolesti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Drach je tijekom glumačke karijere dobio nagradu Tito Strozzi te nagradu Vladimira Nazora za životno djelo. Umro je nakon kratke i teške bolesti
Vidi originalni članak

Legendarni hrvatski glumac preminuo je u nedjelju u 77. godini života u zagrebačkoj Klinici za plućne bolnice Jordanovac nakon kratke i teške bolesti. Nije poznato o kojoj je bolesti riječ, no Drach je prije nekoliko godina operirao tumor na glasnicama zbog čega je godinu dana izbivao iz kazališta. Vanja Drach u mladenačkim danima zbog glume je napustio studij medicine. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti 1956. godine. Bio je učenik poznatog redatelja Branka Gavelle kojeg je oduševljavao iznimnim talentom. Dvije godine igrao je u “Gavelli”, a onda prelazi u HNK u Zagrebu. Od 1975. djeluje kao slobodni umjetnik, a pet godina kasnije vraća se u HNK. Drach se istaknuo ulogama u antičkim dramama, Shakespearovim tragedijama i Moliereovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže. Uz kazališne uloge, odigrao je više od dvadeset uloga u filmovima različitih žanrova (H-8, Carevo novo ruho, Za sreću je potrebno troje...). Sudjelovao je u televizijskim serijama  poput Kapelskih kresova, Gruntovčana te Lud, zbunjen, normalan, a desetljećima je surađivao i u dramskom programu Hrvatskog radija. Drach je 1994. godine dobio nagradu Tito Strozzi, a 2005. je dobio nagradu Vladimira Nazora za životno djelo. Prije smrti pripremao se za ulogu u predstavi “Barbelo, o psima i djeci” u Gavelli.

ŠPIRO SE TEŠKO MIRI S GUBITKOM
Špiro Guberina i Vanja Drach upoznali su se prije 40 godina. Glumac se prisjetio dana kad je Vanja dobio sina. Tada ga je zatekao kako plače.
- Bio je veliki glumac i iznimno dobar prijatelj. Njegov odlazak me jako potresao - ispričao je Špiro.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Piknik 09.09.2009.

    OŠO I ĐIĐI

  • halamadrid7 07.09.2009.

    e moj Điđi, nek ti laka zemlja...RIP

  • strijelica 06.09.2009.

    počivao u miru, sućut obitelji.........

Komentiraj...
Vidi sve komentare