To je to što me zanima!

Y. Nishii: Došla sam slučajno pa se zaljubila u Hrvatsku

SPEKTAKL Čuvena japanska pijanistica Yoko Nishii najveća je promotorica glazbe Dore Pejačević u svijetu. U Zagreb stiže zbog koncerta u čast naše skladateljice
Vidi originalni članak

Ne znam što me točno privuklo Dori Pejačević, ali kad sam prvi put vidjela njezine note, jednostavno sam ih morala skupiti i sve proučiti, kaže Yoko Nishii. Japanska pijanistica će u subotu u zagrebačkom hotelu Westin svirati djela naše skladateljice.

Nishii je u Hrvatskoj već dobro poznata kao vrsna poznavateljica opusa Dore Pejačević, čije je sve kompozicije za klavir prva u svijetu prošle godine objavila na CD-u u Japanu. S Dorom se, priča, susrela kad je devedesetih stigla u Hrvatsku, na Visoku školu za glazbenu umjetnost 'Ino Mirković' u Lovranu.

Šokirana glasnim razgovorom

- Vidjela sam oglas za audiciju, tj. stipendiju koja omogućuje studiranje glazbe u Lovranu i odlučila se prijaviti ne znajući ništa o Hrvatskoj. Netko mi je rekao da se tu govori ruski, eto koliko sam malo o vama znala - kaže Yoko na tečnom hrvatskom. Marljiva pijanistica je za dvije godine završila program koji inače traje četiri godine. Dodaje da joj je 1998. godine, kad je stigla u Hrvatsku, sve bilo neobično. Čudilo ju je kako ljudi ovdje glasno pričaju, mislila je da se stalno svađaju.

- U Japanu smo svi uvijek tiho - kaže Yoko koja je u Hrvatskoj živjela i na poslijediplomskom studiju u Zagrebu.

Kao stipendistica japanske vlade bila je od 2005. do 2007. na Muzičkoj akademiji.

Rado se vraća u Hrvatsku

Trenutačno živi u Japanu, gdje predaje klavir na Umjetničkoj akademiji u Aichiju, a u Hrvatsku dođe kad god uhvati priliku. Prošlog je rujna nizom nastupa tako promovirala spomenuti CD 'Dora Pejačević: Djela za glasovir', a na subotnjem koncertu, osim Dorinih skladbi, među kojima slavne minijature za glasovir 'Život cvijeća', Nishii će svirati još i Bacha, Liszta, Chopina, Satija te druge. 

Koncert počinje u 18 sati, a organiziran je povodom Tjedna japanske kulture. Prihod od ulaznica ide Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilite

Idi na 24sata

Komentari 8

  • _Varešak_ 18.03.2016.

    Ne bi bilo ništa loše da postane hrvatska nevjesta i stalno opstane u lijepoj našoj.

  • Zlurad 18.03.2016.

    Vidim, konju na slici je bilo jako drago što je došla :))

  • donor4 18.03.2016.

    idi doma nevracaj se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare