To je to što me zanima!

Zapeli ste kod kuće? Prošetajte se virtualno po ovim muzejima

U vrijeme kada je potrebna samoizolacija, mnogi će posegnuti za internetskim preglednicima. Osim mnogih mogućnosti koje nam nudi, moguće je i virtualno posjetiti svjetske muzeje
Vidi originalni članak

Tijekom samoizolacije potrebno je, osim dovoljno zaliha hrane, imati i dovoljno dobre zabave kako bismo 'ubili' dosadu dok provodimo vrijeme kod kuće. Očito je da tijekom boravka kod kuće tijekom dva tjedna treba puno Netflixa i interneta. 

Osim filmova, može se pogledati i ponešto o kulturi. Prema tvrtki Fast Company, Google Arts & Culture postoji preko 500 muzeja i galerija širom svijeta koje svima donose virtualne obilaske. Jednostavno je, dođete u muzej, a ne morate napustiti svoj krevet. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U nastavku donosimo neke od njih.

British Museum

Ovaj muzej smješten je u Londonu, a virtualnim posjetiteljima omogućava obilazak Velikog dvorra te otkrivanje antičkog kamena Rosseta i egipatskih mumija. Na virtualnoj turi muzeja možete pronaći na stotine artefakata. 

Muzej Guggenheim 

Ovaj je muzej u New Yorku. Virtualnim posjetiteljima omogućava obilazak spiralnog stubišta Guggenheim, a da pritom ne napuštaju svoj dom. Odatle možete vidjeti umjetnička djela  impresionističke, postimpresionističke, moderne i suvremene ere.

National Gallery of Art

Ovaj američki muzej umjetnosti nalazi se u Wshingtonu, a preko Interneta nudi dvije izložbe. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895., koja uključuje mnoštvo odjeće uz kolonijalnog i revolucionarnog doma. Druga je izložba zbirka radova nizozemskog barkonog slikara Johannesa Vermeera. 

Muzej d'Orsay

Nalazi se u Parizu. Virtualni posjetitelji mogu vidjeti popularnu galeriju mnogih poznatih radova francuskih umjetnika koji su stvarali i živjeli između 1848. i 1914. Zavirite u umjetnička djela Moneta, Cézanna, Gauguina...

National Museum of Modern and Contemporary Art

Jednom od popularnih korejskih muzeja moguće je pristupiti s bilo kojeg mehsta na svijetu. Googleova virtualna turneja vodi vas kroz šest katova suvremene umjetnosti iz Koreje i cijelog svijeta. Ovaj se muzej inače nalazi u Seoulu. 

Pergamski muzej

Nalazi se u Berlinu, a kao jedan od najvećih njemačkih muzeja ima mnogo za ponuditi, čak i ako fizički niste tamo. Ovaj povijesni muzej dom je mnoštva antičkih artefakata, uključujući Ištarine dveri Babilona i Pergamski oltar.

Rijksmuseum

Ovaj se muzej nalazi u Amsterdamu. Virtualno možete vidjeti majstorka djela iz zlatnog doba Nizozemske, uključujući djela umjetnika Veermera i Rembrandta. 

Van Gogh muzej

I ovaj se muzej nalazi u Amsterdamu. Virtualim posjetom ovog muzeja uživat će ljubitelji genijalnog slikara Vincenta Van Gogha. Mogu vidjeti najveću zbirku njegovih umjetnina, koja uključuje preko 200 slika, 500 crteža i više od 750 osobnih pisama.

J. Paul Getty Museum

Nalazi se u Kaliforniji. U ovom se muzeju mogu naći europske umjetnine još od 8. stoljeća. Virtualnim posjetom možete vidjeti veliku kolekciju slika, crteža, skulptura, rukupisa i fotografija. 

Uffizi

Galerija Uffizi nalazi se u Firenci.  Čuva umjetničku zbirku jedne od najpoznatijih najpoznatijih talijanskih obitelji Firence, Medici. Zgradu je 1560. godine dizajnirao Giorgio Vasari posebno za Cosimo I de'Medici, ali svatko može lutati njenim dvoranama bilo gdje u svijetu.

Muzej umjetnosti u São Paulu

Ovaj je muzej prvi moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela postavljena su na pleksiglasnim okvirima te se čini kao da umjetnička djela lebde u polumraku. Kako biste osjetili čudesni prikaz, krenite u virtualnu turenju. 

National Museum of Anthropology

Nalazi se u Meksiku. Ovaj je muzej posvećen arheologiji i povijesti meksičke baštine. Postoje 23 izložbene sobe ispunjene drevnim artefaktima, uključujući neke iz civilizacije Maja.

Nisu svi popularni muzeji umjetnosti i galerije mogli biti uključeni u Googleovu zbirku umjetnosti i kulture, ali neki muzeji to razmatraju kako bi ponudili internetske posjete. 

Da biste vidjeli više muzejskih zbirki Google Arts and Culture, posjetite njegovu web stranicu. Na Googleu postoje i tisuće muzejskih prikaza ulica. Google Arts & Culture također ima internetsko iskustvo za istraživanje poznatih mjesta povijesne i kulturne baštine.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • alice111 19.03.2020.

    zanimljivo

  • 16.03.2020.

    mozda mi sad virtualna kaciga dobro dođe da odem nać mesa za kupit xD

Komentiraj...
Vidi sve komentare