To je to što me zanima!

Završni koncert međunarodnog udaraljkaškog natjecanja Rhythm-O-Phonia: Bit će glasno

Zbog uspjeha prvog izdanja Natjecanja, cilj je Muzičke akademije kao organizatora da se projekt nastavi i da se Međunarodno udaraljkaško natjecanje održava svake tri godine
Vidi originalni članak

Međunarodno udaraljkaško natjecanje RHYTHM-O-PHONIA započelo je 11. srpnja i traje do subote, 16. srpnja kada će se održati završni koncert triju finalista koji će nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva (19:30 sati, dvorana Blagoje Bersa uz slobodan ulaz). Taj će događaj ujedno označiti finale obilježavanja stote obljetnice Muzičke akademije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Natjecanje, u kojem sudjeluju glazbenici iz Hong Konga, SAD-a, Ukrajine, Italije i Hrvatske, održava se u tri natjecateljska kruga, a s obzirom na to da RHYTHM-O-PHONIA inzistira na promociji djela hrvatskih autora, svaki sadrži po jednu zadanu skladbu hrvatskog autora i jednu skladbu po izboru kandidata.

Članovi ocjenjivačkog suda su priznati udaraljkaši iz cijelog svijeta: Mark Ford (SAD), Shiniti Ueno (Japan), dr. Istvan Szabo (Mađarska), dr. Ludwig Albert (Belgija), Le Yu (Kina/UK) te Ivana Bilić i dekan Muzičke akademije Igor Lešnik (Hrvatska).

- 100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem…više je nego prikladna krilatica za koncertnu sezonu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu tijekom koje matična ustanova hrvatske glazbe obilježava stotu obljetnicu djelovanja. Niz projekata organiziranih tim povodom završit ćemo vrlo glasno - novim izdanjem Međunarodnog udaraljkaškog natjecanja RHYTHM-O-PHONIA - rekao je Igor Lešnik.

- U subotu, 16. srpnja 2022. godine, u dvorani B. Bersa od 19:30 sati, troje finalista s različitih kontinenata nastupit će uz pratnju Zagrebačke filharmonije i dirigenta Pavla Zajceva u završnom krugu natjecanja tijekom kojeg su izvodili program sastavljen većinom od djela hrvatskih skladatelja. Takvom koncepcijom programa, RHYTHM-O-PHONIA je jedinstveno udaraljkaško natjecanje u svijetu, što su prepoznali renomirani svjetski udaraljkaši iz Europe, Amerike i Azije, odazvavši se pozivu organizatora za sudjelovanje u radu međunarodnog ocjenjivačkog suda - izjavio je Lešnik, ovdje i u funkciji umjetničkog direktora Natjecanja te predsjednika ocjenjivačkog suda.

Drugo izdanje natjecanja RHYTHM-O-PHONIA nastavlja jačati međunarodni ugled hrvatske scene u svijetu, ali i obogaćivati hrvatsku kulturu novim domaćim skladbama pisanim za udaraljke te prezentacijom manje poznatih domaćih skladbi kroz zadane kompozicije. Glazbena natjecanja, a osobito ona međunarodna, čine jedinstvenu priliku za mlade glazbenike da istraže vlastite mogućnosti i pozicioniraju svoja umijeća i vještine među kolegama. 

27. GODIŠNJICA U Splitu večeras mimohod "Ne zaboravi Srebrenicu" i koncert

Luis Camacho Montealegre uspješan je udaraljkaš koji je pobijedio na prvom izdanju natjecanja RHYTHM-O-PHONIA 2019. Danas djeluje kao zamjenik vođe dionice udaraljki u Simfonijskom orkestru HRT-a i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

- Doživio sam cijelo natjecanje kao najbolji mogući završetak svojeg studentskog života – diplomirao sam samo mjesec dana prije Natjecanja, iako sam već tada bio zaposlen kao zamjenik vođe udaraljki u Simfonijskom orkestru HRT-a. Zapravo, osjetio sam da je nagrada pokrenula moju profesionalnu karijeru nakon studija, a kombinacija te nagrade i pozicije asistenta na Muzičkoj akademiji otvorila mi je puno vrata što se tiče profesionalnih suradnja i projekata - kaže Luis. 

Zbog uspjeha prvog izdanja Natjecanja, cilj je Muzičke akademije kao organizatora da se projekt nastavi i da se Međunarodno udaraljkaško natjecanje održava svake tri godine. Tijekom prvog izdanja, Muzička akademija proslavila je 30 godina studija udaraljki u Hrvatskoj, a podršku su svojim članstvom u ocjenjivačkom sudu pružili vodeći svjetski solisti na udaraljkama: Jean Geoffroy (Francuska), Ludwig Albert (Belgija), Marta Klimasara (Poljska / Njemačka), Shiniti Ueno (Japan) i Ivana Bilić (Hrvatska) te kao predsjednik ocjenjivačkog suda i umjetnički voditelj projekta Igor Lešnik.

O SLAVNIM ROKERIMA Udruga 'Pravo na život' protiv koncerta grupe Kiss u Zagrebu: 'Nek Bog čuva od utjecaja zloga'

Hrvatska udaraljkaška scena uživa u stručnim umjetničkim i pedagoškim krugovima visoki ugled zahvaljujući međunarodnim koncertnim, pedagoškim i organizacijskim aktivnostima hrvatskih udaraljkaša solista te ansambla biNg bang. Vodeći svjetski udaraljkaši redovito gostuju na dva hrvatska međunarodna udaraljkaška festivala, a u Hrvatskoj udaraljke studiraju mnogi inozemni mladi glazbenici koji čine čak polovicu udaraljkaške klase.

PROMO "Pula Music Week" potvrdio održavanje festivala i sljedeće godine

Više njih je osvajalo nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima primjerice u Španjolskoj, Belgiji, Italiji te SAD-u čime je Muzička akademija potvrdila međunarodni ugled kao institucija na koju mladi glazbenici iz Europe i svijeta rado dolaze usavršiti svoje umjetničke kvalitete, a renomirani solisti i pedagozi održati koncerte i predavanja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare