Obavijesti

Show

Komentari 0

Završni koncert međunarodnog udaraljkaškog natjecanja Rhythm-O-Phonia: Bit će glasno

Završni koncert međunarodnog udaraljkaškog natjecanja Rhythm-O-Phonia: Bit će glasno
4

Zbog uspjeha prvog izdanja Natjecanja, cilj je Muzičke akademije kao organizatora da se projekt nastavi i da se Međunarodno udaraljkaško natjecanje održava svake tri godine

VIDEO

Međunarodno udaraljkaško natjecanje RHYTHM-O-PHONIA započelo je 11. srpnja i traje do subote, 16. srpnja kada će se održati završni koncert triju finalista koji će nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva (19:30 sati, dvorana Blagoje Bersa uz slobodan ulaz). Taj će događaj ujedno označiti finale obilježavanja stote obljetnice Muzičke akademije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Koncert Zagrebačkih solista 29:31

Natjecanje, u kojem sudjeluju glazbenici iz Hong Konga, SAD-a, Ukrajine, Italije i Hrvatske, održava se u tri natjecateljska kruga, a s obzirom na to da RHYTHM-O-PHONIA inzistira na promociji djela hrvatskih autora, svaki sadrži po jednu zadanu skladbu hrvatskog autora i jednu skladbu po izboru kandidata.

Članovi ocjenjivačkog suda su priznati udaraljkaši iz cijelog svijeta: Mark Ford (SAD), Shiniti Ueno (Japan), dr. Istvan Szabo (Mađarska), dr. Ludwig Albert (Belgija), Le Yu (Kina/UK) te Ivana Bilić i dekan Muzičke akademije Igor Lešnik (Hrvatska).

- 100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem…više je nego prikladna krilatica za koncertnu sezonu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu tijekom koje matična ustanova hrvatske glazbe obilježava stotu obljetnicu djelovanja. Niz projekata organiziranih tim povodom završit ćemo vrlo glasno - novim izdanjem Međunarodnog udaraljkaškog natjecanja RHYTHM-O-PHONIA - rekao je Igor Lešnik.

- U subotu, 16. srpnja 2022. godine, u dvorani B. Bersa od 19:30 sati, troje finalista s različitih kontinenata nastupit će uz pratnju Zagrebačke filharmonije i dirigenta Pavla Zajceva u završnom krugu natjecanja tijekom kojeg su izvodili program sastavljen većinom od djela hrvatskih skladatelja. Takvom koncepcijom programa, RHYTHM-O-PHONIA je jedinstveno udaraljkaško natjecanje u svijetu, što su prepoznali renomirani svjetski udaraljkaši iz Europe, Amerike i Azije, odazvavši se pozivu organizatora za sudjelovanje u radu međunarodnog ocjenjivačkog suda - izjavio je Lešnik, ovdje i u funkciji umjetničkog direktora Natjecanja te predsjednika ocjenjivačkog suda.

Drugo izdanje natjecanja RHYTHM-O-PHONIA nastavlja jačati međunarodni ugled hrvatske scene u svijetu, ali i obogaćivati hrvatsku kulturu novim domaćim skladbama pisanim za udaraljke te prezentacijom manje poznatih domaćih skladbi kroz zadane kompozicije. Glazbena natjecanja, a osobito ona međunarodna, čine jedinstvenu priliku za mlade glazbenike da istraže vlastite mogućnosti i pozicioniraju svoja umijeća i vještine među kolegama. 

U Splitu večeras mimohod "Ne zaboravi Srebrenicu" i koncert
U Splitu večeras mimohod "Ne zaboravi Srebrenicu" i koncert

Luis Camacho Montealegre uspješan je udaraljkaš koji je pobijedio na prvom izdanju natjecanja RHYTHM-O-PHONIA 2019. Danas djeluje kao zamjenik vođe dionice udaraljki u Simfonijskom orkestru HRT-a i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

- Doživio sam cijelo natjecanje kao najbolji mogući završetak svojeg studentskog života – diplomirao sam samo mjesec dana prije Natjecanja, iako sam već tada bio zaposlen kao zamjenik vođe udaraljki u Simfonijskom orkestru HRT-a. Zapravo, osjetio sam da je nagrada pokrenula moju profesionalnu karijeru nakon studija, a kombinacija te nagrade i pozicije asistenta na Muzičkoj akademiji otvorila mi je puno vrata što se tiče profesionalnih suradnja i projekata - kaže Luis. 

Zbog uspjeha prvog izdanja Natjecanja, cilj je Muzičke akademije kao organizatora da se projekt nastavi i da se Međunarodno udaraljkaško natjecanje održava svake tri godine. Tijekom prvog izdanja, Muzička akademija proslavila je 30 godina studija udaraljki u Hrvatskoj, a podršku su svojim članstvom u ocjenjivačkom sudu pružili vodeći svjetski solisti na udaraljkama: Jean Geoffroy (Francuska), Ludwig Albert (Belgija), Marta Klimasara (Poljska / Njemačka), Shiniti Ueno (Japan) i Ivana Bilić (Hrvatska) te kao predsjednik ocjenjivačkog suda i umjetnički voditelj projekta Igor Lešnik.

Udruga 'Pravo na život' protiv koncerta grupe Kiss u Zagrebu: 'Nek Bog čuva od utjecaja zloga'
Udruga 'Pravo na život' protiv koncerta grupe Kiss u Zagrebu: 'Nek Bog čuva od utjecaja zloga'

Hrvatska udaraljkaška scena uživa u stručnim umjetničkim i pedagoškim krugovima visoki ugled zahvaljujući međunarodnim koncertnim, pedagoškim i organizacijskim aktivnostima hrvatskih udaraljkaša solista te ansambla biNg bang. Vodeći svjetski udaraljkaši redovito gostuju na dva hrvatska međunarodna udaraljkaška festivala, a u Hrvatskoj udaraljke studiraju mnogi inozemni mladi glazbenici koji čine čak polovicu udaraljkaške klase.

"Pula Music Week" potvrdio održavanje festivala i sljedeće godine
"Pula Music Week" potvrdio održavanje festivala i sljedeće godine

Više njih je osvajalo nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima primjerice u Španjolskoj, Belgiji, Italiji te SAD-u čime je Muzička akademija potvrdila međunarodni ugled kao institucija na koju mladi glazbenici iz Europe i svijeta rado dolaze usavršiti svoje umjetničke kvalitete, a renomirani solisti i pedagozi održati koncerte i predavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac