To je to što me zanima!

'Željela sam da se u djelu čuje ženska strana u ratu. O tome se jako malo govori u književnosti'

Nagradu Fric dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji podržava nagradu sa 75.000 kuna
Vidi originalni članak

Pored naslova 'U kasno ljeto' imala sam još dva radna dok sam pisala roman, ali smo se naposljetku urednik Seid Serdarević i ja odlučili za ovaj jer je bio najmanje mračan i na neki način je istaknuo to da ljeto u romanu nije samo vrijeme u kojem je radnja romana smještena nego da je ljeto jedan od likova romana. U književnosti koju stvaram priroda, biljni i životinjski svijet, igra važnu ulogu i neodvojiva je od života junaka i junakinja, izjavila je Magdalena Blažević, koja je s knjigom "U kasno ljeto" ušla u polufinale za Književnu nagradu Fric.

- Nakon što objavim neku knjigu, to znači da sam mislima u posve drugom svijetu, u novom rukopisu, i da, osim na promocijama, objavljene tekstove više ne čitam jer sam sigurna da bih dobila poriv da nešto promijenim. Roman govori o stvarnom događaju iz kolovoza 1993., kao što je i naznačeno u posveti romana, kad je neprijateljska vojska upala u selo, ubila i zarobila stanovnike sela u kojem sam odrasla. Središnji događaj odnosi se na strijeljanje civila u našem dvorištu, gdje je ubijena 14-godišnja djevojčica, koja je i naratorica romana. Kako roman pripovijeda o mojoj obitelji i stvarnom događaju, tu je mnogo stvarnih, osobnih iskustava. Bilo mi je važno ispripovijedati žensku stranu rata, onu o kojoj se malo govori u našoj književnosti - otkrila je autorica, koja bi voljela da njena knjiga završi na filmskom platnu.

- Ako mi već dajete priliku da sanjam, onda bih odabrala film koji bi režirao Pawel Pawlikowski, a svakako bih ga voljela vidjeti i na kazališnim daskama - rekla je Blažević. Nagradom bi, kaže, ako bi je osvojila, osigurala sebi vrijeme za pisanje.

SPEKTAKL U HNK Uzunović nakon što je osvojio prestižnog Frica: 'Ovo mi je sigurno najvažnija nagrada'

Nagradu Fric i ove godine organizira i dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji podržava nagradu financijskim dijelom od 75.000 kuna, što ćemo uskoro čitati kao 10.000 eura, brutalnim bruto iznosom. Materijalni dio nagrade ostaje isti: mobilna skulptura, a za medijsku pratnju i uočljivost nagrade i književnosti i dalje brine pogon Expressa i 24sata, koji je ovu nagradu učinio najprepoznatljivijom i najvažnijom po medijskom dosegu. Zadnjeg dana Sa(n)jam knjige u Puli bit će javnosti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, između kojih će biti odabran pobjednik. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare