Obavijesti

News

Uzunović nakon što je osvojio prestižnog Frica: 'Ovo mi je sigurno najvažnija nagrada'

Uzunović nakon što je osvojio prestižnog Frica: 'Ovo mi je sigurno najvažnija nagrada'
1

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik Damir Uzunović osvojio je 75.000 kuna: 'Ovo mi je sigurno najvažnija nagrada'

VIDEO

U romanu "Ja sam" pojavljuje se više od 500 likova, među najvažnijima su lik oca i majke, pored toga što je ovo knjiga o jednom sarajevskom kvartu, gradu i vremenu koje se u njemu zrcali, to je i knjiga o njima. Ova je knjiga jedan od načina da otac ostane trajno s nama. Na naslovnici romana su moja vrata na koja sam ulazio više od 30 godina. Pozvonite na njima, ili pokucajte, netko će vam iza njih uvijek reći: Tko je? Vi samo recite: Ja sam! i uđite. Ovo nije knjiga upoznavanja, ovo je knjiga prepoznavanja.

Izjavio je to književnik Damir Uzunović, koji je proglašen u nedjelju petim laureatom nagrade Fric tjednika Express za najbolju knjigu fikcijske proze 2020./21. za roman "Ja sam", emotivnu priču o odrastanju, obitelji i ljubavi u živopisnoj posveti autorovu rodnom Sarajevu. Na svečanoj dodjeli upriličenoj na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, kojoj su nazočili i izaslanik predsjednika RH Zdravko Zima, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković te, među ostalim uvaženim gostima, veleposlanici Austrije, Izraela, Albanije i Kosova.

Ovogodišnji je pobjednički naslov odabran među 50 razmatranih, od kojih se ukupno 14 profiliralo u širi, a šest u uži izbor za nagradu koji, po mišljenju žirija, kvalitetom i raznolikošću poetičkih modela transparentno reprezentiraju glavne tendencije prošlogodišnje prozne produkcije. Uz "Ja sam" (Buybook), to su još naslovi "Svetkovina" Magdalene Blažević (Fraktura), "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić (Corto Literary), "Putujuće kazalište" Zorana Ferića (V.B.Z.), "Gušterov rep" Korane Serdarević (Fraktura) i "Radio Siga" Ivana Vidaka (Sandorf).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Knjiga kojoj je žiri, po riječima predsjednice prosudbenog žirija, književne kritičarke Jagne Pogačnik, odlučio dati malu prednost i nagraditi je nagradom Fric, roman Damira Uzunovića kombinacija je autobiografske fikcije i svojevrsne autorove literarne posvete ocu i majci, ali i rodnom Sarajevu. O nagradi je odlučivao žiri koji su, uz Pogačnik, činili komparatist Tomislav Brlek, intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč, urednik kulture Expressa Igor Vikić, povjesničar Hrvoje Klasić, molekularna biologinja Dragomira Majhen i odvjetnik Čedo Prodanović.

Damir Uzunović: Djetinjstvo nije bilo bezbolno, stradavao sam
Damir Uzunović: Djetinjstvo nije bilo bezbolno, stradavao sam

- Na 400-tinjak stranica knjige, koja je građena od tri dijela, Uzunovićevih petstotinjak likova grade uvjerljivu atmosferu jednoga grada, od odrastanja u doba socijalizma, preko rata koji je taj grad i pripovjedača obilježio, do konačnog odrastanja koje nastupa smrću roditelja. Emotivan i istovremeno precizan, živopisan i iznimno atmosferičan, ponekad i naturalistički brutalan, ovo je roman koji sjajno funkcionira na više razina - rekla je Pogačnik. Pobjednički naslov proglasio je glavni urednik Expressa Igor Alborghetti, a laureatu je pripala, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, i skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek. Pobjednik je, osim Žiroskopa, dobio 75.000 kuna u bruto iznosu glavnog sponzora Barcaffea.

- Zahvaljujem organizatorima koji su osmislili širokogrudnu propoziciju nagrade Fric: da učestvuju knjige koje su napisane na jezicima s kojih nije potreban prijevod na hrvatski, što ovu nagradu, uz nagradu Meša Selimović, koju dodjeljuje Grad Tuzla, čini jednom od najvažnijih književnih nagrada u regionu. Zahvaljujem se Goranu Gavranoviću, glavnom uredniku 24 sata, Expressu, Igoru Vikiću, uredniku književnog dodatka Best Book, čije je pojavljivanje na bosanskohercegovačkim kioscima steklo iznimnu popularnost kod književnog svijeta, također i glavnom sponzoru - zaključio je pobjednik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.