To je to što me zanima!

SNAGA SIROVOG – upoznajte dobrobiti sirove prehrane

Da se prehrana onih koji jedu raw food ili sirovu hranu svodi na gladovanje ili ispijanje raznih mutnih, neukusnih sokova i preživanje brda lisnatih salata, daleko je od istine.
Vidi originalni članak

Bi li vam se svidjelo da vam netko ponudi čoko – maca shake, juhu od mrkve i lješnjaka, empanade, punjene klobučiće, slatki zimski kruščić, karipski rižoto, špagete s alfredo umakom, talijanske krekere i „losos“ paštetu ili pak mousse od čokolade poslužen s raw baileys koktelom? Ovo su samo neki od recepata koje su Lena i Darko Jurić, jedni od začetnika raw food pokreta u Hrvatskoj, predstavili u svojoj prvoj knjizi SNAGA SIROVOG: recepti za vitalnost i dugovječnost , u izdanju Planetopije.

Namijenjena svima koji žude za daškom svježine na tanjuru, ova je knjiga prvenstveno bogato opremljena kuharica koja sadrži 70ak recepata koji će početnicima poslužiti kao dobar temelj, a one napredne nadahnuti na daljnje istraživanje. No, Jurići su u knjizi objasnili i načela sirove prehrane i dali odgovor na brojna pitanja vezana uz ovakav način pripreme hrane. U posebnom poglavlju naveli su dobrobiti sirove prehrane za zdravlje i osjećaj vitalnosti, opisavši one pozitivne pomake i promjene koje su sami osjetili. Više energije, lakša i brža probava, više vlakana za odgovarajuću detoksikaciju tijela, smanjenje tjelesne težine, više nutritivne i energetske vrijednosti hrane, manja potreba za snom, usporavanje procesa starenja, samo su neke dobrobiti koje su autori knjige osjetili po prelasku na sirovu prehranu. A pri tome nije potrebno gladovati ili odreći se užitka i punoće okusa, što su dokazali i ovom kuharicom, pokazavši u njoj svu raskoš i raznovrsnost ove kuhinje. Na osnovu znanja iz nutricionizma, ali i osobnog iskustva, sirovu prehranu smatraju jednom od najprirodnijih i najzdravijih načina prehrane. No, sami ne zagovaraju krutost ili isključivost. Svaki čovjek sam za sebe odlučuje što unosi u svoje tijelo. Ne morate se brinuti da li ste 100% na sirovome, kažu u knjizi. Uključite onoliko sirove prehrane koliko možete i koliko vam odgovara, tijelo će vam s vremenom samo reći što mu je potrebno. No, što više sirovih, neprerađenih i ekološki uzgojenih namirnica konzumirate,bolje ćete se osjećati.

Da je ovaj simpatičan bračni par pun elana i vitalnosti,a hrana koju pripremaju ukusna, uvjerilo se prošloga tjedna i preko stotinu ljudi koji su se okupili na predstavljanju knjige u Zagrebu.

Ove će se srijede, 28.11,. knjiga i autori predstaviti u Splitu, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 18 sati, a u petak, 7.12. u 18 sati u hotelu Bonavia u Rijeci. Ulaz na događanja je besplatan, a posjetitelje očekuje i promotivna cijena knjige.

Fotografije iz knjige potpisuje fotografkinja Maja Danica Pečanić.

Idi na 24sata