Obavijesti

SNAGA SIROVOG – upoznajte dobrobiti sirove prehrane

SNAGA SIROVOG – upoznajte dobrobiti sirove prehrane
6

Da se prehrana onih koji jedu raw food ili sirovu hranu svodi na gladovanje ili ispijanje raznih mutnih, neukusnih sokova i preživanje brda lisnatih salata, daleko je od istine.


Bi li vam se svidjelo da vam netko ponudi čoko – maca shake, juhu od mrkve i lješnjaka, empanade, punjene klobučiće, slatki zimski kruščić, karipski rižoto, špagete s alfredo umakom, talijanske krekere i „losos“ paštetu ili pak mousse od čokolade poslužen s raw baileys koktelom? Ovo su samo neki od recepata koje su Lena i Darko Jurić, jedni od začetnika raw food pokreta u Hrvatskoj, predstavili u svojoj prvoj knjizi SNAGA SIROVOG: recepti za vitalnost i dugovječnost , u izdanju Planetopije.

Namijenjena svima koji žude za daškom svježine na tanjuru, ova je knjiga prvenstveno bogato opremljena kuharica koja sadrži 70ak recepata koji će početnicima poslužiti kao dobar temelj, a one napredne nadahnuti na daljnje istraživanje. No, Jurići su u knjizi objasnili i načela sirove prehrane i dali odgovor na brojna pitanja vezana uz ovakav način pripreme hrane. U posebnom poglavlju naveli su dobrobiti sirove prehrane za zdravlje i osjećaj vitalnosti, opisavši one pozitivne pomake i promjene koje su sami osjetili. Više energije, lakša i brža probava, više vlakana za odgovarajuću detoksikaciju tijela, smanjenje tjelesne težine, više nutritivne i energetske vrijednosti hrane, manja potreba za snom, usporavanje procesa starenja, samo su neke dobrobiti koje su autori knjige osjetili po prelasku na sirovu prehranu. A pri tome nije potrebno gladovati ili odreći se užitka i punoće okusa, što su dokazali i ovom kuharicom, pokazavši u njoj svu raskoš i raznovrsnost ove kuhinje. Na osnovu znanja iz nutricionizma, ali i osobnog iskustva, sirovu prehranu smatraju jednom od najprirodnijih i najzdravijih načina prehrane. No, sami ne zagovaraju krutost ili isključivost. Svaki čovjek sam za sebe odlučuje što unosi u svoje tijelo. Ne morate se brinuti da li ste 100% na sirovome, kažu u knjizi. Uključite onoliko sirove prehrane koliko možete i koliko vam odgovara, tijelo će vam s vremenom samo reći što mu je potrebno. No, što više sirovih, neprerađenih i ekološki uzgojenih namirnica konzumirate,bolje ćete se osjećati.

Da je ovaj simpatičan bračni par pun elana i vitalnosti,a hrana koju pripremaju ukusna, uvjerilo se prošloga tjedna i preko stotinu ljudi koji su se okupili na predstavljanju knjige u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ove će se srijede, 28.11,. knjiga i autori predstaviti u Splitu, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića s početkom u 18 sati, a u petak, 7.12. u 18 sati u hotelu Bonavia u Rijeci. Ulaz na događanja je besplatan, a posjetitelje očekuje i promotivna cijena knjige.

Fotografije iz knjige potpisuje fotografkinja Maja Danica Pečanić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina