To je to što me zanima!

Air Michael: Jedino Tiger zarađuje više od Jordana!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Na Forbesovoj listi sportaša koji najviše zarađuju osmu godinu zaredom vodi Tiger Woods, slijede ga Kobe, Kimmi i umirovljeni Michael Jordan
Vidi originalni članak

Financijska kriza pogodila je i najveće svjetske tvrtke, samim time 'patili' su i sportaši. Evo recimo siroti Tiger Woods. General Motors je upao u krizu i Buick je morao najpopularnijem golferu današnjice otkazati sponzorski ugovor godinu prije njegova isteka. A taj je ugovor godišnje vrijedio šest milijuna eura. Tiger još nije ni poskidao Buickove oznake sa svoje opreme, a već je potpisao novi ugovor, na upražnjeno mjesto došla je kompanija za telefoniju AT&T.
U posljednjih 12 mjeseci Tiger Woods je najviše vremena proveo na rehabilitacijama, oporavljajući se od ozljede koljena. No ipak je nekako uspio zaraditi 80 milijuna eura. U to spadaju nagrade od turnira, ali najveći dio odlazi na sponzore. Nike godišnje uplaćuje 22 milijuna eura, a Tiger ima i svoje privatno poslovno carstvo. Njegovo ime prodaje baš sve, već osmu godinu zaredom golfer je najplaćeniji sportaš na svijetu po izračunima Forbesove liste.
Od Kobeja Bryanta drugog naplaćenijeg sportaša u posljednjih godinu dana, Woods zarađuje dva i pol puta više! Od Lakersa Bryant dobije 21 milijun dolara ugovora, a njegov dres s brojem 24 prodaje se bolje od svih košarkaških u SAD-u, Europi i Kini. Sponzori su mu Nike, Upper Deck, Activision i VitaminWater, a sve to skupa donosi mu 33 milijuna eura godišnje. Toliko zarađuje i Michael Jordan, iako je karijeru završio prije šest godina. No u SAD-u i dalje ne postoji popularniji sportaš od Michaela. Jordanov brand godišnje Nikeu donese milijardu dolara!
Najplaćeniji vozač Formule 1 je Kimi Raikkonen, prošle sezone tek treći u poretku svjetskog prvenstva. Ove sezone još je gori, tek je deseti, a sve to Ferrari mu plaća 33 milijuna dolara godišnje. Okruglih 30 milijuna u posljednjih godinu dana zaradio je David Beckham. Ima 34 godine, pod ugovorom je s klubom iz nogometno egzotičnog MLS-a, ali lova i dalje kapa. Reklamne kampanje za Adidas, Giorgio Armani i Motorolu donose velik dio, a i Milan ga je za nekoliko mjeseci masno platio.
Na ostatku liste uglavnom su sportaši koji za kruh i mlijeko zarađuju u SAD-u, pri čemu su dvojica iz Nascara. Imena Dalea Earnhardta i Jeffa Gordona ne znače nam previše, ali dečki uredno u džep spreme 30-ak milijuna eura godišnje. Uz Tigera, tu su i još dva boksača, nekoliko košarkaša i jedan jedini tenisač - Roger Federer. u donjem dijelu liste smjestio se Ronaldinho.

FORBESOVA LISTA - 20 NAJPLAĆENIJIH

Tiger Woods (golf) 80 milijuna eura
Kobe Bryant (košarka) 33 milijuna eura
Michael Jordan (košarka) 33 milijuna eura
Kimmi Raikkonen (Formula 1) 33 milijuna eura
David Beckham (nogomet) 30 milijuna eura
LeBron James (košarka) 29 milijuna eura
Phil Mickelson (golf) 29 milijuna eura
Manny Pacquiao (boks) 29 milijuna eura
Valentino Rossi (motociklizam) 25 milijuna eura
Dale Earnhardt Jr. (Nascar) 24,5 milijuna eura
Roger Federer ( tenis) 24 milijuna eura
Shaquille O'Neal (košarka) 24 milijuna eura
Oscar de la Hoya (boks) 23 milijuna eura
Lewis Hamilton (Formula 1) 23 milijuna eura
Alex Rodriguez (baseball) 23 milijuna eura
Vijay Singh (golf) 22 milijuna eura
Kevin Garnett (košarka) 21,5 milijuna eura
Jeff Gordon (Nascar) 21,5 milijuna eura
Derek Jeter (baseball) 21,5 milijun eura
Ronaldinho (nogomet) 21,5 milijun eura

Idi na 24sata

Komentari 9

  • tiara 19.06.2009.

    Zasto sam dobila ocjenu LOŠ za pitanje???

  • tiara 19.06.2009.

    sto je to Nascar?

  • vedran_zgb 19.06.2009.

    najplaceniji su NBA, MLB i nogomet od timskih sportova a ostalo su sve pojedinacni sportovi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare