To je to što me zanima!

'Ako si na ulici bezveze platit ćeš 200 €, a police se prazne'

'Testirao sam se prošli vikend u Italiji i nisam pozitivan na virus pa sam se zadnjim vlakom vratio u Hrvatsku. Pustili su me bez problema jer moja regija još nije bila u crvenoj zoni', priča nam Sadat Ziberi (26)
Vidi originalni članak

Sadat Ziberi (26) je makedonski futsal igrač dobro poznat hrvatskim parketima. Najveći dio svoje karijere proveo je igrajući za zagrebačke prvoligaše Alumnus i Futsal Dinamo, a na ljeto 2017. preselio je u Italiju. Ondje je s Mantovom osvojio Seriju A2 i tako ušao u Seriju A, najbolju futsal ligu Italije, a onda se priključio toskanskom Citta di Massi u A2 ligi koja također u ovom trenutku ne igra ništa jer je u tijeku crveni alarm za Italiju narednih mjesec dana kojim je premijer zaustavio sva veća okupljanja u državi pa tako i sportske događaje.

'Na vrijeme sam otišao'

- Prvo su nam rekli da bi se sve trebalo nastaviti 15. ožujka, ali evo u ponedjeljak smo dobili još jednu službenu obavijest da se do 3. travnja ne igra ništa, niti se može u dvorane, niti se trenira, tako da sam ja već u petak stigao u Zagreb i to je vjerojatno bio 'zadnji vlak' jer je i moj grad sada, kao i cijela Italija ušla u tu crvenu zonu - započeo je naš razgovor Sadat, iako sam na svojoj koži nije osjetio velike promjene u svakodnevnom životu.

- Budući da sam ja bio u Italiji prije nego li je sve ušlo u crvenu zonu, mogao sam sve, apsolutno sve. Čuo sam se u utorak s predsjednikom kluba i rekao mi je da, ako te vide na cesti, a ne ideš na posao, kod doktora ili u trgovinu, kazna je 200 eura - otkrio nam je Ziberi pa rekao i što mu javljaju prijatelji koji su još uvijek u Italiji.

- Koliko po fotografijama vidim i koliko mi javljaju suigrači, police u trgovinama se sve više prazne i očekuje se da će Italija ući u brutalnu karantenu. Srećom, ja sam svoj shopping obavio prije - našalio se Sadat. 

'Testirao sam se, čist sam'

- Trenutno ne treniramo, zatvorene su dvorane, škole, sve. Mislim da ću dok ne prestane važiti ta odluka o neigranju biti ovdje u Zagrebu. Cura i obitelj su mi u Zagrebu. Na granicama su me pitali jesam li iz Lombardije ili Veneto, rekao sam da nisam i onda su me pustili u Hrvatsku jer Toskana u subotu još nije bila u crvenoj zoni. Dan poslije smo ušli, tako da koliko sam shvatio i koliko sam pričao s ljudima tamo vjerojatno bih morao na preglede i u karantenu u drugom slučaju.

- Kada sam bio još u Italiji neki su ljudi bili u velikoj panici, neki ne. Ja osobno smatram da je to gripa kao i sve ostalo. Nije da ne shvaćam to ozbiljno, mislim da se moramo paziti, ali mislim da ne moramo raditi baš toliku paniku. Evo, ja sam stigao u Hrvatsku, zdrav sam, čist sam, testirao sam se vikend prije nego li sam došao u Hrvatsku, nemam nikakve simptome i siguran sam da nemam nikakve veze s epidemijom.

'Nisam još igrao bez gledatelja'

- Ne može se putovati. Imao sam let krajem trećeg mjeseca za Berlin, ali sve je otkazano i van Italije, a sada se ne može ni unutar Italije. Baš svi moraju biti doma. 

- U Italiji sam prve godine bio u Milanu, potom u Mantovi, a sada u Massi. Klub se zove Massa Calcio 5 (cinque). Futsal je ovdje jako popularan i jako su organizirani. Ima osim Serije A i A2, Serija B, C, tako da zaista je jako razvijen futsal ovdje. Prvu godinu sam igrao u Seriji A u Milanu, drugu godinu sam igrao drugu ligu, ušli u prvu i evo ove godine s Massom igram drugu ligu i isto se borimo za ulazak u prvu. U borbi smo za play-off i ušli smo u Final 4 Kupa - pojasnio nam je Sadat. 

- Prihvatili su me jako dobro. U startu je bilo teško, dok nisam pohvatao jezik i nova kultura i sve, ali sada je sve dobro. Naše je mjesto malo, na moru smo, dio smo Toskane, a stvarno je dobra posjećenost utakmica. Na našima bude oko 500 gledatelja. Mi smo zadnju utakmicu igrali pred gledateljima i nakon toga je bila ova stanka, tako da ne mogu reći ništa što se tiče igranja utakmica bez gledatelja - kaže Ziberi.

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • MarioRonjak 12.03.2020.

    Valjda si htio reči bez razloga novinaru a ne BEZ VEZE.

  • Vlad 12.03.2020.

    Dakle i kod njih tko je "BEZ VEZE" plača kaznu. Kod nas koji imamo veze i vezice nema straha od kazne :-)

  • nori 🖖 12.03.2020.

    Jedini koji ide u suprotnom pravcu⏩

Komentiraj...
Vidi sve komentare