To je to što me zanima!

Alergični su na Soči? Beton ometa disanje i izaziva svrab

LOŠ ZRAK Zbog betonske prašine u zraku sportaši piju antibiotike koji ih iscrpljuju. Puno ih se žali na alergiju, a zbog lošeg zdravlja Soči je napustio Aksel L. Svindal
Vidi originalni članak

Puno se sportaša ovdje žali na alergiju. Mislim da je riječ o betonskim česticama u zraku, nekoj finoj prašini, rekao je norveški skijaš Aksel Lund Svindal, jedan od mnogih sportaša koji su odmah nakon dolaska u Soči dobili antibiotike.

- Liječnici su točno znali što je u pitanju. Odmah su mi dali antibiotike koji pomažu, ali crpe energiju - objasnio je Norvežanin, koji je otkazao nastup u veleslalomu.

Simptomi su svrab očiju, curenje nosa i poremećeno spavanje, redom problemi zbog kojih je sportaš daleko od optimalnog stanja.

- Pokušao sam analizirati što je ovdje drukčije u odnosu na ostatak sezone i samo su mi ti lijekovi pali na pamet - dodao je Svindal.

Soči je još donedavno bio veliko gradilište i to se osjeti u zraku.

Liječnici tvrde da betonske čestice ne mogu same po sebi biti uzročnik alergije, ali mogu pojačati simptome i nadražiti dišne puteve. U većim količinama mogu biti opasne, a to se pokazalo prilikom rušenja World Trade Centra. Mnogi Njujorčani su se nakon toga razboljeli, što se pripisuje stvaranju oblaka prepunog upravo tih betonskih čestica.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • strmi007 22.02.2014.

    Izmišljaju gluposti

  • nopliz, nopliz 22.02.2014.

    razmažene bogate zvijezdice :-/

  • rođo101 22.02.2014.

    sramotno na šat sve nisu spremni ovi zapadnjaci da omalovaže trud i ulaganje rusa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare