To je to što me zanima!

Ancelotti je zbog krava i sireva osvojio Ligu prvaka

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ancelotti, Ferguson, Mourinho i Guardiola su nogometni genijalci. Ali, neki od njih nisu ni trebali na klupu. Fergusonu žena nije dala da bude igrač
Vidi originalni članak

Tim ljudima danas se divi cijeli svijet, navijači njihovih klubova ih obožavaju, protivničkih poštuju, a većina trenera njihovu nogometnu filozofiju teško da i razumije. Ferguson, Mourinho, Ancelotti i Guardiola nogometni su genijalci, a malo je nedostajalo da nikad čak ni ne dospiju do klupe.
To što je već 23 godine trener Manchester Uniteda, Alex Ferguson ponajviše može zahvaliti supruzi. Još kao igrač dobio je ponudu Nottingham Foresta. Želio ju je prihvatiti, ali supruga je rekla kako ne bi htjela živjeti u Engleskoj. Razočarani Alex vrlo je brzo prekinuo igračku karijeru, sjeo na klupu današnjega škotskog trećeligaša East Stirlingshirea. A da je supruga rekla “da”, tko zna gdje bi danas bio. Ostalo je povijest...
No vjerojatno je najbizarnija trenerska priča Josea Mourinha. Nedavno preminuli Bobby Robson odlučio je prihvatiti ponudu Sportinga iz Lisabona i trebao mu je prevoditelj. Uzeo je tad 29-godišnjeg Josea. Dvije godine kasnije dobio je otkaz u Sportingu, ali Porto je trebao trenera i uzeo je Robsona. Mourinho je opet ondje, opet je prevoditelj. Nakon odlaska iz Porta Robson preuzima Barcelonu, a sadašnji trener Intera kreće na ekspresni tečaj španjolskog i posao prevoditelja ponovno je njegov. No ondje odlazi korak dalje. Prvi put je počeo savjetovati igrače i Robson ubrzo shvaća da u njemu ima mnogo potencijala. Prvi samostalni trenerski posao dobio je 2000. godine u Benfici i ubrzo postaje “Special One”.
Početak trenerske karijere Carla Ancelottija nije toliko poseban koliko način na koji je ostvario mnogobrojne uspjehe.
- Kao dječak muzao sam krave i tu sam naučio važnu lekciju: čekati i biti strpljiv. To mi je pomoglo u milanskim danima. To mi je pomoglo da osvojim Ligu prvaka - kaže Carlo.
A Guardiola? Da mu nije bilo toliko dosadno, vjerojatno nikad ne bi postao trener. Zbog dosade je pokucao na Barcelonina vrata.

GUARDIOLA SE VRATIO U KLUB KAO LEGENDA
Guardiola je igračku karijeru završio 2006. u meksičkoj Sinaloi, a nakon toga nije imao jasnu viziju svoje budućnosti. S vremenom je pokucao na vrata kluba u kojem je bio legenda i Laporta mu je dao da vodi Barcelonu B, trećeligaša, u kojoj je dokazao da zna. Nakon što je Rijkaard dobio otkaz u klubu, otvaraju se vrata Pepeu. Predsjednik Barce bio je protiv njega, ali pod pritiskom javnosti dao mu je priliku.

MOURINHA OTAC ODMALENA VODIO NA UTAKMICE
Od malih nogu otac ga je vodio na utakmice i nije vjerovao onome što vidi. Dok su njegovi vršnjaci jedva razumjeli situaciju na terenu, Jose Mourinho svaku je utakmicu promatrao taktički i već razmišljao što u igri ne valja i kako to popraviti. Nerijetko je, tvrdi Joseov otac, komentirao zašto neki igrač igra ovako, zašto ne trči ovamo... Još kao dijete Mourinho je bio “Special One”.

FERGUSON NEKOĆ ZARAĐIVAO 45 EURA TJEDNO
Nakon što je na nagovor supruge ostao u Škotskoj, Ferguson postaje igrač i trener u Falkirku. Vrlo brzo na mjesto trenera postavljaju Johna Prentienca, razočarani Alex napušta klub, a ubrzo i igračku karijeru. Ubrzo dobiva trenersku ponudu od East Stirlingshirea, koju bez razmišljanja prihvaća. Veliki Ferguson zarađivao je tad 45 eura na tjedan.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare