To je to što me zanima!

Baloni, teniski reket, loptice i školska klupa za supergolmane

FIĆO I STIVI SE "IGRAJU" Novi trener golmana naše reprezentacije Venio Losert uveo je u treninge hvatanje balona, teniske rekete i loptice, ali i školsku klupu...
Vidi originalni članak

Golmanski treninzi uvijek su otprilike isti, zato mi je ovo bilo jako zanimljivo. Uz ove vježbe ne umaraš se previše, a od njih je jako puno koristi, kaže Filip Ivić o metodama Venija Loserta, novog čovjeka u stožeru Željka Babića.

Legenda hrvatskog rukometa, golman s dva olimpijska zlata i broncom iz Londona, na prvom reprezentativnom okupljanju nakon što je naslijedio Valtera Matoševića upoznavao je golmane sa svojim načinom rada. A on uključuje balone različitih boja, teniski reket kojim "servira" tenisku lopticu prema golu, pa čak i najobičniju školsku klupu. 

- Sviđaju im se vježbe? Ha, pa to baš i nije važno, puno je važnije da oni dobro brane - sa smiješkom kaže Losert, koji je slične vježbe i sam koristio tijekom karijere koja je nedavno završila.

- Prvo i najvažnije, to nisu osnovne vježbe, one služe više za zagrijavanje, kao i za neke specifične stvari. Radimo mi i klasične, uobičajne golmanske treninge, no znam da ovo djeluje zanimljivije. Međutim, ništa ja tu nisam izmislio, to su vježbe slične onima koje su dečki već radili u svojim klubovima. Ja sam ih samo malo prilagodio - kaže Venio.

Nove metode treninga puno su više “sjele” mlađem Filipu Iviću nego starijem Ivanu Stevanoviću.

- Ja sam više stara škola, normalno da je sve to Fići puno zanimljivije - smije se Stivi i nastavlja:

- Valter Matošević je klasičniji trener, na njegov sam način rada možda više navikao, ali super mi je i ovo, sigurno ima učinka. Venio je tek počeo raditi kao trener i želi uvesto nešto novo, prepoznatljivo svoje. Kako mi se čini? Mogu vam reći da sve to sa strane izgleda jednostavno, ali baš i nije tako...

Ivić je, s druge strane, u potpunosti uživao u modernim metodama novog trenera.

- Stvarno mi je super raditi na taj način, razvijaš koordinaciju i brzinu razmišljanja, a sve ti je jako zanimljivo, drukčije. Jako mi odgovaraju sve te nove, moderne metode. Nešto slično već smo radili u Zagrebu s Marijem Kelentrićem, ali ne baš isto, ovo je originalno Losertovo - kaže Fićo, koji je oduševio Loserta trenutačnom formom.

- Filip je fizički u odličnom stanju, ali svi naši golmani su u pravoj, natjecateljskoj formi. Zato ih i nismo željeli na ovom okupljanju previše opterećivati, više sam im htio pokazati što bi ih otprilike moglo čekati na pripremama za SP u Francuskoj u siječnju - kazao je Losert.

Uz Ivića i Stevanovića, na pripremama u Umagu bio je i Mate Šunjić, a u ozbiljnoj konkurenciji je i odlični Ivan Pešić iz Meškova. Ako je za vjerovati izborniku, nitko od njih nije otpisan, svi su u konkurenciji i svi se mogu nadati odlasku na SP.

- Kad je riječ o golmanima, o svim detaljima ću se dogovarati s izbornikom Babićem, kao i o tome tko bi bio najbolja kombinacija turnir u Francuskoj. Međutim, konačna odluka bit će njegova - zaključio je inovator Losert.

VJEŽBA 1 - Baloni ne padaju, koncentracija raste

Tri su balona u igri, crveni, žuti i zeleni. Cilj je zadržati sva tri balona što duže u zraku, jedan nogama, a preostala dva rukama. Nije lako kao što zvuči, a to je samo jedna od mogućih varijanti. 

- Jako puno toga može se raditi s balonima, tu se može biti vrlo kreativan. Svaka od tih vježbi pomaže u razvoju koordinacije i koncentracije - pojašnjava trener Losert.

VJEŽBA 2 - Trener servira, golman brani servise

Losert uzme reket, baci lopticu i u stilu Gorana Ivaniševića 'servira' prema golu. Golmanov cilj je, logično, “obraniti servis”. Problem je u tome što je teniska loptica puno, puno manja i brža nego rukometna.

- Često se trenira s teniskim lopticama, one drukčije lete, drukčije se ponašaju. Ova vježba o kojoj pričamo dobra je za poboljšanje brzine reakcije i za koncentraciju - kaže Losert.

VJEŽBA 3 - Sjedni u školsku klupu i brani

Ova vježba izgleda možda i najneobičnije. Ispred gola postavi se stol, klupa za kakvom smo sjedili u školi, i stolica. Losert teniskim lopticama pokušava zabiti gol tako da se prethodno odbije od stola, a golman ima minimalno vrijeme za reakciju.

- Putanja lopta nije uvijek ista, često se odbije od bloka i mijenja smjer u posljednjem trenutku, a ova vježba pomaže kod takvih situacija. Reakcija mora biti najbrža moguća - kazao je Venio.

Šemper gasi lampice

U svakom sportu golmani imaju svoje neobične metode, a jednu od njih nedavno je svijetu obznanio Adrian Šemper. Mladi golman Dinama brzinu reakcije razvija loveći lampice koje se pale i gase na zidu, a sličnu metodu koristi i NBA zvijezda Stephen Curry.

Oni tradicionalniji, poput dugogodišnjeg trenera u sinjskom Junaku Ivice Roguljića, sami dizajniraju pomagala za treninge. Teniske loptice? Ima i toga, Keylor Navas je u vrijeme dok je bio u Levanteu briljirao braneći loptice ispaljene velikom brzinom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nikopolidis_71 08.11.2016.

    Jos je Vladimir Beara trenirao cini mi se lopticom za baseball. To nije nista novo al zato definitivno moras imat dobre reflekse i dobru tehniku

Komentiraj...
Vidi sve komentare