To je to što me zanima!

Bambir dao temelje: Hrvat je stvorio islandski rukomet...

FALI IM BALIĆ I danas mi kažu kako bi, da su imali Ivana Balića, osvojili hrpu zlata na najvećim natjecanjima, ističe prof. dr. Slavko Bambir, začetnik modernog islandskog rukometa
Vidi originalni članak

Na Islandu rukometaši ne dobivaju novac, oni uz igranje moraju raditi pravi posao. Ili su u ribarskoj industriji ili rade u robnim kućama, u prodaji. Tako je bilo nekad, tako je i danas, rekao je prof. dr. Slavko Bambir (78).

Za njega i Islanđani kažu da je otac njihova modernog rukometa. Proveo je tamo 19 godina, od 1987. do 2006. 
Bio je izbornik ženske reprezentacije, a vodio je i najveće muške klubove.

- Sjećam se svog prvog treninga na Islandu. Rekao sam djevojkama da dođu u 18 sati, a kad ono, nema nikoga. One su se tek počele okupljati u 18 sati. Nevjerojatno - kaže Bambir.

Nema koga Slavko nije trenirao, od svih bivših i današnjih reprezentativaca, a uz njega su se školovali i današnji vrhunski islandski treneri.

- Trenirao sam Gislasona, današnjeg trenera Kiela, njemačkog izbornika Sigurdssona, danskog izbornika Gudmundsona... Da, trenirao sam i mamu Elin Kostelić - kaže Bambir dodavši da su Islanđani puno uložili u infrastrukturu.

- Svaki klub ima svoju dvoranu, tribine su prepune tijekom utakmica. I mentalno su jaki, njima ne moraš govoriti da ne zabušavaju. Oni, kad treniraju onda zaista i treniraju - rekao je gospodin Bambir.

A Islanđani jako vole hrvatski rukomet. I znaju nabrojiti sve naše igrače.

- Često su mi govorili: ‘E, da je nama bio Ivano Balić, naosvajali bismo se zlatnih medalja - istaknuo je Bambir.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • marelko 14.01.2018.

    a što je tu čudno? taj sport je ionako popularan samo na prostoru bivše Jugoslavije i možda u par manjih država Europe. u svijetu se ne nalazi ni u top 20 po popularnosti. baš prošle godine pričao s frendom francuzom i čestitam mu na pobjedi francuza na SP u rukometu, a on meni šta,kao da nema pojma. pa smo konstatirali da je to kod njih popularno kao kod nas Odbojka ili Hokej na travi.

  • nikola96_1 14.01.2018.

    Ćervaru dovedi bombera marina marića umjesto tromog vorija...na prosloj tekmi pri jednoj akciji vorija sam mislio da usporena snimka,kad ono nije bila

  • HDZ puši kurac 14.01.2018.

    Meni ovaj EP izgleda kao međurepubličko sa gostima.Istina fale bosanci.A nadam se da će i njima uskoro krenuti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare