To je to što me zanima!

Barca osmi osvajač trostruke krune u europskoj povijesti

I jedni i drugi prije same utakmice finala Lige prvaka osvojili su nacionalno prvenstvo i kup i u Berlinu su imali priliku ući u povijesne knjige kao osmi koji su osvojili 'treble'
Vidi originalni članak

I Barcelona i Juventus ove sezone osvojili su nacionalno prvenstvo i kup u svojoj domovini i u finalu Lige prvaka dobili su priliku ući u povijesne knjige kao osma momčad koja je u jednoj sezoni osvojila fantastični europski 'treble' (prvenstvo, kup i Ligu prvaka). Sedam je klubova do utakmice u Berlinu to pošlo za nogom, a Barcelona je današnjim naslovom ponovila svoj uspjeh iz 2009. godine i tako postala prva momčad koja je to dva puta uspjela.

Prvi je do fantastičnog 'treblea' došao Celtic davne 1967. godine. Lisabonski lavovi, kako su ih nazvali, pobijedili su Herrerin Inter u glavnom portugalskom gradu i tako postali prva britanska momčad koja je osvojila jedan europski kup.

Idući kojem je to pošlo za rukom bio je Ajax 1972. godine, a na novi 'treble' čekalo se čak 16 godina. Amsterdamsku momčad naslijedili su njihovi sunarodnjaci i mrski suparnici. PSV je do trostruke krune stigao 1988. godine na klupi s Guusom Hiddinkom. Nakon osvojenog prvenstva i kupa u europskom finalu su pobijedili Benficu.

Manchester United četvrti je klub koji je stigao do trostrukog naslova. Bilo je to u nezaboravnoj finalnoj utakmici Lige prvaka 1999. godine kada je Manchester slavio na Nou Campu s dva gola u sudačkoj nadoknadi protiv Bayerna.

Barcelona je svoj prvi trostruki naslov osvojila 2009. godine s Pepom Guardiolom na klupi. Pepu je to bila prva sezona na klupi Barce i odmah je zadivio svijet. Ligu prvaka osvojili su protiv Manchester Uniteda slavivši 2-0.

Godinu poslije istu stvar napravio je Inter koji je u finalu Lige prvaka slavio protiv Bayerna uz dva gola Diega Milita (2-0). Talijansku momčad vodio je Jose Mourinho, a za Bayern su te sezone igrali Ivica Olić i Danijel Pranjić

I posljednji kojem je to pošlo za rukom bio je Bayern 2013. godine. Nakon osvojenog prvenstva i kupa, bavarska momčad slavila je u finalu Lige prvaka protiv Borussije Dortmund (2-1) uz gol našeg Marija Mandžukića.

Idi na 24sata

Komentari 116

  • sena2 08.06.2015.

    A kad cemo podmiriti porez gospodo?A?

  • pametnjakovic2 07.06.2015.

    kad pobjedis 4 prvaka drzava iz lige 5 To je valjda dokaz da si najbolji bravo barca

  • sena2 06.06.2015.

    Kad cete jednom shvatit-Nogomet je igra za muskarce ne za balerine!I ko jos shvaca Beusana ozbiljno kada i on i Cosic svr...ju na Barcu!Ako ono nije penal na Pogbi moj Beusane imas ozbiljnih problema sa ocima!

Komentiraj...
Vidi sve komentare