To je to što me zanima!

Barkley: Sad i moja baka može do zlatne medalje...

Curling je u Hrvatskoj preveden kao boćanje na ledu. Postao olimpijski sport u Naganu 1998. god. Dostupan je svima jer nije fizički previše zahtjevan
Vidi originalni članak

Dok se Ivica Kostelić bude spuštao niz padinu do olimpijske medalje, a Jane Ahonen pokušavao odletjeti do zlata, negdje sa strane za odličja će se boriti sanjkaši, akrobati na skijama i - “čistači podova”. Od 15 sportova na ZOI-ju u Vancouveru barem su četiri prosječnom ljubitelju sporta potpuna nepoznanica. Primjerice curling.
- Upravo sam nazvao baku i rekao joj da i ona može osvojiti zlatnu olimpijsku medalju. Sad je i metenje službeno sport na Olimpijskim igrama - rekao je Charles Barkley o curlingu, koji je u olimpijski program ušao u Naganu 1998., a kao pokazni sport pojavio se još davne 1924.?! S “metlama“ i “ četkama“ u rukama, po četiri igrača u svakoj momčadi pokušavaju dovesti kuglu što bliže sredini polja. Sport se “rodio” još u 16. stoljeću u Škotskoj, odakle su ga iseljenici raširili po svijetu, a u Hrvatskoj je poznat i kao boćanje na ledu. Uz curling, tu su još “egzotični” sportovi poput sanjkanja, skeletona, freestyle skijanja i skijanja na dasci.

BACIŠ SE NA GLAVU I POTRBUŠKE JURIŠ BRŽE OD 140 km/h
Riječ je o malo manje opasnoj vrsti sanjkanja. Skeletonisti se po ledenoj stazi spuštaju u prosjeku 140 kilometara na sat. No na skeletonu ne postoje uređaji za upravljanje, kao ni za kočenje. Natjecatelji tek pokretima nogu prolaze stazom dužom od tisuću metara, koja ima najmanje 15 teških zavoja. U olimpijskom programu skeleton je najnoviji sport, u programu se pojavio 2002. godine u Salt Lake Cityju.

AKROBACIJE NA SKIJAMA OD KOJIH ČESTO ZASTAJE DAH
Nakon zaleta s rampe natjecatelji lete 15-ak metara u zrak. Cilj je izvesti što bolje akrobacije u zraku, a samo su petorica u povijesti uspjela napraviti peterostruki okret. Svaki skok boduje se u tri kategorije: odraz, izvedba i doskok. Neki su skokovi toliko opasni da ih ilegalno izvode. Ovo su pete Olimpijske igre na kojima je freestyle u programu, i to u tri discipline - aerials, moguls te ski-cross.

METLA, RAZLIČITE CIPELE I GRANITNA KUGLA ZA 'BOĆANJE'
U Škotskoj su curling igrali još u 16. stoljeću, mnogo prije nogometa ili košarke. Granitna kugla teška je 20 kg, natjecatelji imaju dvije različite cipele, metle, svi su amateri, a najveće “face” su Kanađani. Momčad ima četiri igrača te čovjeka zaduženog za održavanje leda, a taktika i tehnika čine malu znanost. Cilj igre je kuglu smjestiti što bliže središtu kruga, a u Hrvatskoj se zove - boćanje na ledu.

ZA UPRAVLJANJE SANJKAMA VAŽNI SU NOŽNI PRSTI
Najbrže natjecanje u svijetu zimskih sportova dijeli se na pojedinačno i u paru. Jurećim sanjkama upravlja se cijelim tijelom, ali najvažniji su nožni prsti i ramena. U nekim situacijama sanjkaši se pri upravljanju pomažu i rukama, a koban može biti svaki pogrešan pomak glave. Tijekom utrke sanjkaši jure brže od 150 kilometara na sat, a staza centra Whistler Sliding duga je 1374 metra.

HRVATSKA ZASTAVA SVEČANO PODIGNUTA U OLIMPIJSKOM SELU U VANCOUVERU
Bobisti, skijaši trkači, biatlonci i alpinac Ivan Ratkić te članovi naše misije predvođeni Damirom Šegotom ponosno su predstavljali hrvatsku olimpijsku delegaciju na ovoj svečanosti. Na videozidu u Whistleru ceremoniju je pratilo 50-ak hrvatskih sportaša, pratećih ljudi i gostiju iz Hrvatske kulturne zajednice u Vancouveru. Alpinci su odradili prve treninge, Kostelić, Zrnčić Dim i Ratkić trenirali su veleslalom.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • _lackovic_ 11.02.2010.

    jedva čekam bob četverosjed. prije 4 godine sam se strgao od smijeha gledajući naše i srbe na OI. jedni i drugi su izgledali ko jamajčani u \"ledenoj stazi\", jedva su se svi strpali unutra prije prvog zavoja :)

  • JAX 11.02.2010.

    mozda dobijemo nove pejcicke ili saricke

  • nema_oprosta 11.02.2010.

    Bunika nemoj se zamarati, ovdje točnost i pravopis ne znače baš ništra

Komentiraj...
Vidi sve komentare