To je to što me zanima!

Baskijski nogometaši digli pobunu zbog imena Euskadi

Nogometaši iz baskijskih nogometnih klubova ne žele nastupiti za Baskiju u tradicionalnom terminu oko Božića zbog problema s imenom...
Vidi originalni članak

Gotovo svi nogometaši iz prvoligaša Athletica Bilbaa, te njih preko dvadesetak iz triju drugoligaša koji daju reprezentativce (Real Sociedad, Eibar i Deportivo Alaves), potpisali su priopćenje da ne žele igrati prijateljsku utakmicu protiv Irana za vrijeme Božićnih blagdana pod imenom Euskadi. Izričito traže da igraju pod imenom Euskal Herria (Baskijsko Tlo).
Sve do prošle sezone njihova je selekcija igrala pod imenom Euskadi, koje su na vlastito traženje igrači preinačili u njima željenu varijantu. Razlika leži u činjenici da je Euskadi današnje regionalno područje, s priznatom kulturnom autonomijom, isključivo unutar španjolske države, dok se naziv Euskal Herria odnosi na povijesnu tvorevinu koja je obuhvaćala teritorij i unutar granica današnje francuske države.
Iz Baskijskoga su nogometnog saveza, očito pritisnuti iz Madrida i Pariza, odlučili vratiti staro ime, što je izazvalo pravu malu pobunu reprezentativnih kandidata.
"Ili ćemo igrati pod traženim imenom, ili nećemo igrati uopće. Naš je savez odlučio povući svoju riječ: prošle su nam sezone obećali da ćemo moći igrati pod primjerenim imenom. Neka sada poprave štetu, ili neka traže druge igrače", stoji u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • vn37 14.11.2008.

    Znači, igrat će reprezentacije stvarne države i nepostojeće države u čije ime su izvršeni mnogi teroristički napadi? Kako to da onda utakmicu nisu smjele odigrati reprezentacije Srbije i Republike Srpske?

Komentiraj...
Vidi sve komentare