To je to što me zanima!

Bjelica je osmi hrvatski trener u Bundesligi. Trojica su bili prvaci

Bivši trener Dinama i Osijeka prvi će put u karijeri voditi klub iz Bundeslige, a čeka ga težak izazov u prvoj utakmici prvenstva. Union Berlin ide u goste Bayernu, na čijoj su klupi bila trojica Hrvata...
Vidi originalni članak

Nakon neuspješne epizode u turskom Trabzonsporu, hrvatski stručnjak Nenad Bjelica dobio je novi posao. Preuzeo je Union Berlin, čije boje brani i hrvatski reprezentativac Josip Juranović

Bivši trener Dinama i Osijeka tako će prvi put u karijeri voditi klub iz Bundeslige, a postat će osmi hrvatski trener u prvoj njemačkoj ligi. Niko Kovač je trenutačno na klupi Wolfsburga, a vodio je i Eintracht iz Frankfurta i Bayern. 

Bjeličin novi klub prošle je godine priredio senzaciju i izborio direktan plasman u Ligu prvaka, ali je ove sezone daleko od te forme. Tako je Union na predzadnjem mjestu Bundeslige nakon 12 odigranih kola, a Bjelica ima zadatak izvaditi klub iz ponora.

Bjelica u društvu Čika i Zebeca

Nijemci se rado sjećaju Zlatka Čajkovskog i Branka Zebeca, koji su ostavili veliki trag za vrijeme trenerske karijere u Njemačkoj. Čajkovski je vodio Koln do titule 1962. godine, a Zebec je bio prvak s Bayernom 1969. godine. Bayern je s legendarnim Čikom napredovao iz druge njemačke lige, osvojio dva Njemačka kupa i jednom Europski kup.

NENO U BUNDESLIGI Bjelica preuzeo Union Berlin! 'Veselim se ovom izazovu...'

Zebec je bio iznimno analitičan, pedantan i stručan strateg. Uz to je volio spartanski rad.  Poznato je da je kao igrač bio marljiv, pedantan i odgovoran. A takav je i kao trener. Pred Zebecom su drhtali svi u Bayernu, čak i veliki Franz Beckenbauer.

- Jednom prilikom mu se Franz Beckenbauer tijekom karantene iskrao noću iz svoje sobe, a Branko je to primijetio jer je u 23 sata išao kontrolirati jesu li svi igrači u sobama. Kako Beckenbauera nije zatekao u sobi, odlučio je noć provesti u njoj. Beckenbauer se ujutro vratio i ostao šokiran vidjevši trenera u svojoj sobi. Znam da nakon toga Franz više nikad nije napravio niti jedan gaf - sjećanja su Dušice Zebec, Brankove supruge.

Težak prvi test za Bjelicu

Ivica Horvat trenirao je Eintracht i Schalke u 1960-im i 1970-ima, a iduća hrvatska trojka nije se baš proslavila u Bundesligi. Otto Barić bio je na klupi Stuttgarta u sezoni 1985/86. 

VIDEO: NOVI IZAZOV Pogledajte Bjeličin prvi dan u Berlinu. Dočekao ga i Bonucci

Otto Barić vodio je Stuttgart u sezoni 1985/86. u 24 utakmice, od kojih je slavio u njih devet. Josip Skoblar vodio je HSV u 15 utakmica u sezoni 1987/88. i ostvario je pet pobjeda, a Zvonimir Soldo bio je na klupi Kolna od 2009. do 2010. u 43 utakmice  u kojim je pobijedio deset utakmica.

Bjelica će tako postati osmi hrvatski trener u Bundesligi. Najprije će Union voditi u Ligi prvaka protiv Brage (srijeda, 21 sat), a debi u Bundesligi imat će protiv Bayerna na Allianz Areni (subota, 15.30 sati).

Hrvatski treneri u Bundesligi

  • Nenad Bjelica
  • Niko Kovač
  • Zvonimir Soldo
  • Josip Skoblar
  • Otto Barić
  • Ivica Horvat
  • Branko Zebec
  • Zlatko Čajkovski

Idi na 24sata

Komentari 20

  • štruca kruva 27.11.2023.

    Trener do sv. Stošije...švabe još me znaju da su uzeli čarapu bez dna....saznat će

  • Space Burek 27.11.2023.

    Kako svi pljuju to je nevjerojatno... da je imao takve rezultate sa hajdukom slavili bi ga kao čudo nevideno.

  • bedak11 27.11.2023.

    Napravite clanak o broju trenera u ligama petice po nacionalnosti. Kad se iskljuce engleski treneri u engleskoj, njemackoj u njemackoj i slicno, hrvatska je na 3. mjestu sa 4 trenera

Komentiraj...
Vidi sve komentare