To je to što me zanima!

Božica pobjede: Vedrana (28) je pravnica i prvakinja kickboxa

Počela sam sasvim slučajno, kad sam imala osam godina. Kod mene doma, u Klinča Selu, kickbox je bio jedina aktivnost u školi, nije bilo niti jednog drugog sporta, priča nam Vedrana Halinčić
Vidi originalni članak

Prijepodne Vedrana Halinčić (28) pravnica je u elegantnoj haljini. Poslijepodne postaje nepobjediva kickboksačica, aktualna i dvostruka prvakinja Europe pred kojom drhte protivnice. I upravo se sprema uzeti i svjetski naslov.


POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tenis, plivanje, gimnastika... To su, uglavnom, prve asocijacije na ženske sportove. Na spomen kickboxa prvo kroz glavu prođe Jean Claude van Damme i hit iz 1989.

- Naravno da sam gledala film ‘Kickboxer’, obožavam ga. Kao i ostale borilačke filmove. Jako volim ‘Rockyja’, a definitivno najbolji film mi je ‘Djevojka od milijun dolara’. Čitala sam i knjigu, to je jedna zaista dirljiva, potresna sportska i životna priča koju bi svaki sportaš trebao čuti, pročitati, pogledati... - počela je svoju priču Vedrana Halinčić pa se odmah vratila na početak:


- Počela sam sasvim slučajno, kad sam imala osam godina. Kod mene doma, u Klinča Selu, kickbox je bio jedina aktivnost u školi, nije bilo niti jednog drugog sporta. I tako je krenuo cijeli moj razred, a na kraju sam jedino ja ostala.

Danas, 20 godina poslije, kickbox je za Vedranu način života. Prvakinja Europe prvi put je postala 2014., ponovila je to 2016., a u studenom u Budimpešti ide napraviti još korak više - uzeti svjetski naslov!

- Na svakom SP-u, ali baš na svakom, osjećala sam se loše. I znala da neće biti dobro. Evo, na posljednjem SP-u izgubila sam od Britanke koju sam uvijek pobjeđivala. I suci su stali na njenu stranu, svi su u dvorani mislili da pobjeđujem, pa i moji roditelji, koji su gledali na internetu... Kad su njoj digli ruku, nitko nije mogao vjerovati - priča Vedrana.

Roditelji su gledali doma jer je Vedrana, kako kaže u šali, zabranila majci dolazak.

- Kad sam imala prvi meč, 1998. u Buzetu, mama me dovezla i gledala. Imala sam jedva 30 kg i prvi meč u karijeri. Izgubila sam, a mama me pogledala i rekla: ‘Pa, gdje sam te to dovela, da gledam kako se tučeš...’ Ali to me samo ohrabrilo.

S diplomom sto kila lakša


Naravno, kao i kod svih velikih boraca, krivac za prvi poraz u karijeri je veća protivnica. I suci.


- Ali kad je stvarno tako, ha, ha... Bila je puno teža od mene, a i suci su bili za nju. 
U međuvremenu je ojačala, a i suci su se popravili. Pa je prilika za svjetski naslov tu, pred vratima. Uostalom, sad je diplomirala, pa se može koncentrirati isključivo na treninge.

- Sad sam 100 kilograma lakša. Nemam više taj teret da me doma čeka knjiga. Sad me čekaju kućni ljubimci, čišćenje i omiljena aktivnost, pravljenje kolača. I konačno idem spavati u 23 sata a ne u pet ujutro.

Najviše voli raditi cheescake.


- Imamo vrt prepun povrća i voća, pa ga radim od domaćeg sira, šumskog voća. Sve je baš domaće. Ipak moram paziti s kolačima... Ali ako postanem svjetska prvakinja, pozvat ću sve na jedan veliki cheescake!


U ring ulazi i s dečkom

Ozljede su česte, lijepa Vedrana na posao zna doći u “šljivama”.

- Uh, da, znala sam doći sva u masnicama. Iako, noge i ruke bi mi znale biti modre više nego lice. Ali znala sam dobiti koji put i u nos pa takva ići na posao - smije se Vedrana.

Na kickboxu je upoznala i dečka, Gorana Bakšića, s kojim trenira. U klubu nema djevojaka, pa trenira s muškarcima.

- Pofajtamo se mi, posebno ako imamo neke osobne probleme. Trpimo dok ne dođemo u dvoranu ili u ring i onda to riješimo, ha, ha - kaže Vedrana.

- Mi smo dogovorili ovako: ‘Na treningu nema ljubavi i nježnosti. Tu smo sparing partneri’. Iako, normalno da uvijek pazim na nju, da joj ne bih zadao neki jači udarac - kaže Goran.

Od kickboxa se, pa čak i ako ste dvostruka europska prvakinja, živjeti ne može. U tom sportu u Hrvatskoj novca nema.


- Ma kakvi?! Na poslu dobijem 2600 kuna i imam stipendiju. To je dobro za džeparac, ali se živjeti od toga ne može. Na Svjetskom prvenstvu na koje sad idem također nema novčanih nagrada. Kad sam išla na turnire i europska prvenstva, morala sam tražiti sponzore, ali najviše su financirali tata i mama. I ja sam dala ono što bih uspjela uštedjeti.

Pobjeđuje kao Van Damme

U kickboxu nema, no novca ima u MMA-u, u koji sve češće dolaze i žene. Primjerice, 30-godišnja Rounda Rosey za 48 sekundi borbe, koliko joj je trebalo da izgubi, zaradila je, pazite sad ovo, tri milijuna dolara!


- Ne vidim se u MMA-u. Ne zanima me, ma ni za tri milijuna dolara! To su dva različita sporta i nikakav novac nije vrijedan rizika od mogućih ozljeda - kazala je Vedrana i nastavila:

- Neću reći da to nije ženski sport jer sve više djevojaka se bavi time, ali ne, hvala. Znam da je ogroman novac, ali to je već profesionalizam, a meni je draži amaterizam.


I baš kao u filmu “Kickboxer”, u kojem Van Damme, poluozlijeđen i šepav, pobjeđuje Tong Poa, pobjeđuje i Vedrana...

- U Innsbrucku sam na turniru ozlijedila zglob, bilo je jako bolno, no odlučila sam se natjecati. Imala sam osam mečeva u dva dana, zglob je bolio ko vrag, ali sam došla do polufinala. I onda više nisam izdržala, bolovi su bili prejaki. Još me boli, pa idem na terapije kako bih bila spremna za SP. I neću odustati dok ga ne osvojim. Moja parola, koju mi je usadio trener je: ‘Onaj tko odustaje, nikad ne pobjeđuje, onaj tko pobjeđuje, nikad ne odustaje’.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • TORCIDA DUBRAVA 25.06.2017.

    pametna, uspjesna i lijepa.. tu ne privlace "ljepotani" nogometasi ...

  • 1234567890 25.06.2017.

    Vedre ženi me!

  • hbcro7 25.06.2017.

    Uspješna sportašica sa diplomom a ne neka sponzoruša ili starleta koja se gola puna silikona naslikava. Bravo za nju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare